„Be kell látni, hogy a kockulás az élet része” – interjú Mészöly Ágival, a Kockán nyert Princess mese szerzőjével

„Be kell látni, hogy a kockulás az élet része” – interjú Mészöly Ágival, a Kockán nyert Princess mese szerzőjével


Világvége alsó című mesegyűjteményünk tizenegy kortárs szerző újragondolt népmeséit tartalmazza. A rengetegféle ötlet és újraértelmezés eredményeként egy rendkívül színes és izgalmas kötet látott napvilágot kiadónk gondozásában. Korábbi interjúalanyaink közül Tamás Zsuzsa Rókaríkatófű című történetében a Rókaszemű menyecske és az Iván Cárevics és a szürke farkas című meséket ötvözte, Elekes Dóra egy királykisasszonyról írt, aki csillagász szeretne lenni, Varró Zsuzsi a Senki malacát  A gyémántkrajcár és A prücsök krajcárja mesék nyomán írta. Mészöly Ági  A kockán nyert princess című meséje a Malacon nyert királylány történetén alapszik, ám egy egészen izgalmas helyszínen, a virtuális világban, azon belül is a  Minecraftban játszódik. Előző interjúalanyunk, Varró Zsuzsi tehette fel az első kérdést Áginak!

Nagyon megörültem neki, mondhatni reménnyel töltött el, hogy talán lehet, lehetséges az átjárás a számítógépes játékok, a virtuális világok és a mesevilágok között. Neked mi erről a véleményed, hogyan látod ezt?

MinecraftA számítógépes játékok mesevilágok. Ugyanúgy a fantázia birodalmának részei, mint a Piroska és a farkas és a Star Wars. Teljes mértékben oda-vissza járható a köztük lévő határ, hiszen rengeteg mesét dolgoztak fel számítógépes játékként, és olyan is akad köztük, amiből kalandregény vagy mesekönyv született. Igazából nincs nagyon sok különbség közöttük, csak a tartalomhordozó felület változott.

Honnan jött az ötlet, hogy a Minecraft világában játszódjon a Világvége alsóban megjelent Kockán nyert princess című meséd?

Akkoriban, mikor a mese íródott, elég sokat játszottak a fiaim Minecraft-tal. Ez a játék rendkívül sok lehetőséget nyújt a gyerekek kreativitásának kibontakoztatására, ráadásul közösen is építhetnek, játszhatnak. Tökéletes helyszínnek tűnt a népmese-feldolgozásra, hiszen ismerős a gyerekeknek, és elég helyet biztosít az írói fantáziának is.

Te hogyan vélekedsz erről a játékról? Mit gondolsz róla?

Kifejezetten okos játéknak tartom a Minecraftot. Fejleszti a stratégiai gondolkodást, a konstrukciós készséget, a fantáziát. Mivel lehetőség van arra is, hogy többen együtt fejlesszenek, építsenek egy területen, a kooperáció tanulásában is segít. Vannak olyan játékok, amiket kifejezetten nem kedvelek – de ez nem az.

Volt már rá példa, hogy elkoboztad a gépet, mint a mesében szereplő anyuka? Mit teszel, ha túl sokat „kockulnak?”

Nem, én ehhez túlságosan lágyszívű, sőt, következetlen vagyok. Nem vagyok jó szabályok felállításában és betartatásában, inkább próbálok a srácaim józan eszére hatni. Ha pedig ez nem működik, leginkább morogni szoktam, ez az esetek nagy részében eredményes. Be kell látni, hogy a kockulás az élet része, fontos szociális színtér, kultúraszervező.

Mit szerettél volna megmutatni a meséddel?

Minecraft02Igazából nem törekedtem, hogy valami különleges tanulsága legyen a történetnek… inkább azt szerettem volna átemelni a Malacon nyert királylányból, hogy megszerzett tudás mindig hasznára válik az embernek.

A történetben princess0301 megadja Minecraftozás közben a saját IP címét, jelszavát és telefonszámát egy idegennek, aki nem él vissza a bizalmas információkkal, sőt, nagyon pozitív célra használja végül azokat. Hogyan biztosíthatunk megfelelő védelmet a gyerekeknek a virtuális világban?

Nevelni elsősorban mintaadásal lehet. A gyerekeink figyelik, hogyan viselkedünk a virtuális térben, és tőlünk tanulhatják meg az alapvető normákat: néhány lájkért nem posztoljuk, hogy egy hétig külföldön vagyunk, nem mondjuk meg illetékteleneknek a jelszavainkat, nem 1234 jellegű pinkódokat alkotunk, és effélék. Azt is tudniuk kell, hogy ami valaha kikerült a világhálóra, azt már nem feltétlenül tudjuk befolyásolni, ezért érdemes kétszer meggondolni, posztolunk-e egy nevetséges fotót vagy egy megkérdőjelezhető véleményt. Itt is fontos a szülői példaadás (és az, hogy a gyerekemről naponta teszek fel általam cukinak tartott képet, és kétóránként posztolom a szellemes megjegyzéseit, NEM jó példa!). Néha elkerülhetetlenül belefutunk hibákba, és a legnagyobb elővigyázatosság mellett is visszaélhetnek az adatainkkal, de fontos, hogy ha ilyesmi történik, beszéljük meg a gyerekekkel is, hogyan lehetünk körültekintőbbek.

Most te kérdezhetsz egy általad választott szerzőtől!

Gimesi Dórától szeretném megkérdezni: amikor a Világvége alsót írtad, járt egy bizonyos dal, dallam a fejedben?

 

 

Borítófotó: Hatvani Hírlap.hu