„Egy hangulat, egy atmoszféra volt a fejemben” – Gimesi Dóra a Halhatatlanság dala című meséről

„Egy hangulat, egy atmoszféra volt a fejemben” – Gimesi Dóra a Halhatatlanság dala című meséről


Hétről hétre jelentkező interjú-sorozatunkban egymást kérdezhetik a Világvége alsó mesegyűjtemény szerzői.  Már olvashattátok Tamás Zsuzsával, Mészöly Ágival, Varró Zsuzsival és Elekes Dórával készített interjúnkat. Utolsó részünkben Mészöly Ági tett fel kérdést Gimesi Dórának, így vele folytatjuk a sort!

Amikor a Halhatatlanság dalát írtad, járt egy bizonyos dal, dallam a fejedben?

Konkrét dalra nem gondoltam, inkább egy hangulat, egy atmoszféra volt a fejemben. Az ősz hangjai, ahogy peregnek a fákról a levelek, az elcsendesülő és feltámadó szél, meg az, ahogy az eső kopogása visszhangzik a lichthofban, ha egy-egy nagyobb csöpp épp eltalálja a gázcsövet. Szóval vannak benne természeti és városi hangok is, meg a bakelitlemez sercegése, és persze gitár.

ahalhatatlansagdalaHonnan gyűjtöttél inspirációd a történethez?

Volt egy öreg barátom, akinek a zene volt az élete. Mindenre tudott egy zenét, mindenféle hangulatra, bajra, örömre. A világ összes zenéje megvolt neki, és órákat lehetett eltölteni nála beszélgetéssel, zenehallgatással. Lacinak hívták és három éve halt meg, mert nagyon beteg volt. Ez elsősorban az ő meséje. És egy kicsit azoké a művészeké, zenészeké is, akik az alkotást az élet elé helyezték, akik nem féltek zenévé tenni a saját fájdalmukat. Janis Jopliné, Kurt Cobainé, John Lennoné.

Laci király a Világvége alsón marad a Halállal, ahelyett, hogy továbbmenne Világvégére meghódítani a királykisasszony szívét. Szerinted miért dönt így?

Felismeri, hogy van egy különleges képessége: a zenéjével segíteni tud másokon. Ez hatalmas ajándék, keveseknek adatik meg. Ő elfogadja ezt a képességet, még akkor is, ha le kell mondania érte a hétköznapok boldogságáról. De ezen kívül van még valami: szerintem nagyon fél attól, hogy a királykisasszony kikosarazza. Azt hiszem, ez a másik oka, amiért nem mer továbbmenni.

A Világvége felé vezető úton rengeteg ismert dal szerepel a főszereplő király repertoárjában, kezdve Pink Floyd-tól, a Rolling Stones-on át a Beatles-ig. A felsorolt együttesek közül neked melyik az abszolút favorit, és azon belül melyik szám?

Nagy kedvencek mind, mind másért. De ha egyet kell választani akkor Pink Floyd: Comfortably Numb. Ja, meg a Nobody Home.

halhatatlansag dala2A mesebeli király lemond a saját boldogságáról, hogy másoknak segíthessen a halhatatlanság dalával, meggyógyítsa az összetört szíveket. Van olyan dal, ami megnyugtatóan, gyógyító erővel hat rád?

Különböző korszakaim vannak, most éppen az Anna and the Barbies Gombóc című száma az, amitől még a legszürkébb, leghidegebb, legjanuáribb napon is jobb kedvem lesz. Otthonosság, szerelem, béke van ebben a dalban, és bölcsesség is, meg egy kicsi melankólia, de az kell, mert attól lesz igaz.

Miről szól számodra a meséd?

Talán leginkább az alkotás magányáról. Meg arról, hogy másfajta út is lehetséges, nem csak a királylánymentő hősöké. És még arról, is, hogy a művészet erősebb, mint a halál.

Most te tehetsz fel egy kérdést a Világvége alsó egyik szerzőjének. Ki lenne az, és mit kérdeznél? 

Molnár Krisztina Ritától kérdezem: Te mit mondanál, ha te lennél a legkisebb királylány?

Borítófotó: Szöllősi Mátyás

Illusztrációk: Máray Mariann