„Ha az illusztrátor is nevet, azt később könnyen észreveszik az olvasók.” – interjú a Bors Bori-sorozat szerzőjével és illusztrátorával

„Ha az illusztrátor is nevet, azt később könnyen észreveszik az olvasók.” – interjú a Bors Bori-sorozat szerzőjével és illusztrátorával


Épp egy éve indítottuk a cserfes, vicces kislányról, Bors Boriról szóló sorozatunkat. Bori ugyanis mindig talál egy kinyomozásra váró rejtélyt, és detektívcsapatával rendre ki is bogozzák azokat. Már csak pár nap és érkezik a sorozat negyedik, karácsonyi része, melyben Boriéknak rá kell jönniük, ki és miért akarja tönkretenni a karácsonyt. Most viszont kicsit kanyarodjunk vissza a kezdetekhez és ismerjétek meg a Bors Bori kötetek kitalálóját és szerzőjét, Ulrike Rylance-t, valamint a dinamikus és vicces illusztrációk megalkotóját, Lisa Hänsch-t!

bemutatkozás

Amikor kislány voltál, te is szívesen találtál ki történeteket? Vagy Bors Bori és barátnői, valamint Flóra, (aki Bori ellensége) mind csupán a képzelet szüleményei?

Ulrike Rylance (szerző): Bors Bori és barátnői kitalált személyek, de Boriban kétségtelenül van egy kicsi belőlem. Mindig majd’ megvesztem, hogy legyen egy kutyám, de sosem kaptam, mert szüleim túl kicsinek találták a lakásunkat. Gyerekkorunkban szívesen játszottunk a barátnőimmel detektíveset. Megfigyeltük a szomszédokat (valószínűleg nekünk voltak a legártatlanabb és legunalmasabb szomszédaink) és magunk között történeteket találtunk ki arról, hogy ki melyikük rejtegethet közülük valamilyen sötét titkot. Egy alkalommal még kincset is találtunk az erdőben (egy mintás konyhai csempét), amire nagyon büszkék voltunk, mivel azt hittük, hogy antik.

Már tudjuk mi a háttere Bors Bori kutya iránti vágyának. A te életedben milyen szerep jut a négylábúaknak? A kicsi, vagy a nagy termetű kutyákért rajongasz inkább?

Oh, igen. A négylábúak többé-kevésbé főszerepet játszanak az életemben, de mindössze egy éve vagyok kutyatulajdonos. Tavaly nyáron beszereztünk egy kölyök mopszot, Gatsby-t, és egy juhászkutyát, Roonie-t. Azóta igencsak zajlik nálunk az élet…
Bors Bori_2

Hogyan kezdted el írni a Bors Boriról és az eltűnt kutyáról szóló történetet? Volt már egy vázlat erről a fejedben, vagy írás közben jöttek az ötletek és fejlődött tovább a narratíva? A kezdetektől fogva világos a számodra, hogy a Bors Bori-sorozat tulajdonképpen egy képregény lesz?

Igen, a kezdetektől fogva egyértelmű volt, hogy képregényt szeretnék. Különösen szórakoztató volt úgy írni, hogy a „Bumm” „Prfff” „Ccccccikkkkkkk” stb. szavak eleve szövegbuborékba kerülnek. A történet önmagában is majdnem készen volt, de a részletek sokszor írás közben alakultak ki.

Tesztelted írás közben, hogy hogyan hat a történet a célközönségre?

Nem, menet közben nem. Viszont amikor végeztem, megkértem két kislányt, hogy olvassák el a kéziratot. Nagyon lelkesek voltak, amit jó jelnek tekintettem.

Elárulod nekünk, honnan jött a „Bors Bori” elnevezés? Amit egyébként szupernek találunk.

Az ötlet teljesen spontán érkezett a lektoromtól. Azon a véleményen volt, hogy a kislányt Borinak kéne hívni, amit én is nagyszerűnek találtam.
Bors Bori_csapat

Az illusztrációkat elnézve egyből észre lehet venni, mennyire jól szórakoztál illusztrálás közben. Hogyan dolgozol legszívesebben? Honnan jönnek a vicces ötletek?

Lisa Hänsch (illusztrátor): A legszívesebben a vázlatfüzetembe rajzolok metrón, vagy az állomásokon várva. Mindig útközben, ugyanis ezeken a helyeken találkozni a legőrültebb fazonokkal! A vázlatfüzetemben születtek meg az első Bors Bori- és a többi karakterterv is. Hogy viselkednek a karakterek a könyvben? Hogyan beszélnek? Óvatosak vagy szemtelenek? Ezek a kérdések a karakterek kitalálásában is nagy szerepet játszanak. A layout és a végleges illusztrációk később ezek nyomán alakulnak ki, de már az otthonomban és az íróasztalomnál.

Mi tetszett a legjobban Bors Bori történetében és mi hatott a leginspirálóbban rád az illusztrálás során?

Lisa Hänsch: Az tetszett a legjobban, hogy Bori nem tesz lakatot a szájára, ami a szívén, az a száján. Semmi közhely nincs abban, ha egy lány detektíveset akar játszani, sőt, inkább azt jelenti, hogy egy igazi egyéniség. Egyébként Rosinak, a kövér hurkakutyának is óriási csodálója vagyok. 🙂
dzsasztin_Bors_BoriCseréltetek ötleteket a narratíva “létrejötténél”, illetve a képvilág kialakításánál – vagy mindenki csak és kizárólag a munka ráeső részével foglalkozott, és úgy lett ilyen klassz a végeredmény?

Ulrike Rylance: Amikor már majdnem kész voltam az első kötettel, Lisa megkapta a kéziratot. Már az írás alatt megjelent a fejemben pár képötlet, amiről jegyzeteket is készítettem a szövegben, de ezek inkább javaslatok voltak, amiket az adott pillanatban jól el tudtam képzelni. Lisa ezek közül átvett néhányat, de a legtöbbet ő maga találta ki, és annyira jók lettek, amiről korábban álmodni sem mertem.
Bors Bori_portré

Lisa Hänsch: A projekt kezdetétől fogva működött az összhang Ulrike írói stílusa és az én illusztrációim között. A nyers szöveg már önmagában olyan volt számomra, mint egy szövegbuborékokkal, ötletekkel és jegyzetekkel ellátott tűzijáték. Ez inspirálóan hatott rám, ugyanakkor az én ötleteim és alkotói szabadságom is megmaradt. Amikor az ember az íróasztalnál ül és egyszerre csak egy őrült ötlettel találja szemben magát a szöveget olvasva, amin az illusztrátornak is nevetnie kell, azt később nagyon könnyen észreveszik az olvasók is a könyvben.

Elképesztően szórakoztatónak találtuk Bors Borit és az ő csalhatatlan érzékét a nyomozáshoz. Az első kötet Nyafkoviccsal, az utca titokzatos emberével végződik. Számíthatunk újabb kalandra Bors Boritól? Mesélsz nekünk valamit a következő kötetről?

Ulrike Rylance: Igen, egy új kaland kezdődik, amit már megírtam, és csak arra vár, hogy Lisa illusztrálja. Azt hiszem télen vagy tavasszal fog megjelenni, úgyhogy ezen is lehet izgulni!

Lisa Hänsch: Pontosan. A második köteten dolgozom. Én már tudom, hogy mi lesz Nyafkoviccsal, de még nem szeretném felfedni a detektívek titkát!
Nyafkovics bácsi

Az első kötetbe (Bors Bori – Tényleg semmi gond!) IDE kattintva tudtok beleolvasni, a másodikba (Bors Bori – Vészhelyzet a hullámvasúton) pedig IDE kattintva.

Forrás: ploxxo.de

A sorozat első négy kötetét a linkekre kattintva nálunk is meg tudod rendelni kedvezményes áron!

Bors Bori 1. – Tényleg semmi gond!
Bors Bori 2. – Vészhelyzet a hullámvasúton
Bors Bori 3. – Káosz a suliban
Bors Bori 4. – A karácsonyfarablás