16+1 gyönyörű gyerekkönyv karácsonyra

16+1 gyönyörű gyerekkönyv karácsonyra


Már csak pár hét és itt a karácsony, ezért már most összegyűjtöttük nektek a legszebb ünnepi köteteinket, hogy ne kelljen sokat töprengenetek, mi is kerüljön a fa alá!  Összeállításunkban 2-től 12 éves korig minden korosztály számára találtok megfelelő könyvet. Görgessetek lejjebb, nézzétek meg 16+1  gyönyörű kötetünket és lepjétek meg szeretteiket értékteremtő könyveinkkel!

1. Karácsonyi böngésző

borito.indd

Kőszeghy Csilla Karácsonyi böngészőjében amerre csak nézünk, mindenki az ünnepre készül. Bekukkanthatunk a művelődési házba, ahol az adventi előadásra próbál a zenekar, a gyerekek a pásztorjátékra készülnek. Az óvodában díszeket készítenek, a városban felkerül a házakra a fénylő égősor. Ebben a böngészőben az adventi készülődés és a karácsonyi éj időszakát tekinthetjük meg. A szereplők útját követve lapról lapra pedig sok apró történetet találhatunk ki közösen a kisebbekkel.

Rendeld meg kedvezményes áron itt: Karácsonyi böngésző

2. Kicsi Mimi karácsonya

Kicsi Mimi_6_res

Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi-sorozatának legújabb, karácsonyi részében mi is részesei lehetünk az ünnepi készülődésnek, és  láthatjuk, hogy Mimiéknél a karácsony nemcsak az ajándékokról, hanem az együttlétről és a gondoskodásról is szól. Közösen sütik a mézeskalácsot, együtt takarítanak, és visznek egy kis meleget azoknak, akik fáznának karácsony éjjel. A mézeskalács illatú karácsony után aztán eljön a vidám farsangi mulatság, mi pedig megtudjuk, hogy nem minden lovag lovagias, és a lányok is lehetnek kalózok. Tamás Zsuzsa legújabb Mimi-kötetében üdítően más hangon mesél a karácsonyról, mint amit megszoktunk, és egyszerűen, de nagy érzékenységgel beszél nehéz kérdésekről.

A kötet bemutatóját december 15-én 17 órától tartjuk az Örkény István Könyvesboltban, ahol szeretettel látjuk a kisebbeket karácsonyi hangulatban mézeskaláccsal, Tamás Zsuzsa meseolvasással, Horváth Ildi, a kötet illusztrátora pedig nyuszifül készítéssel várja a kisebbeket!

Rendeld meg kedvezményes áron itt: Kicsi Mimi karácsonya

3.  24 karácsonyi mese

24-karacsonyi-mese

Nincs is jobb, mint közösen várni az ünnepeket. Brigitte Weninger 24 karácsonyi mese című kötetéből minden nap elolvashatunk egy mesét közösen, így még szebbé és hangulatosabbá téve az ünnepek előtti várakozás időszakát. Karácsony közeledtével bármi megtörténhet. Manó nagyapó az öreg tölgyfa tövében üldögélve az unokáinak mesél. Mesél arról, hogy Holle anyó havas tájat varázsol a földre, Hópelyhecskét a szülői vágyakozás igazi, hús-vér kislánnyá változtatja, s a jótettek elnyerik jutalmukat. És mesél a távoli Betlehem szegényes istállójáról, melyet az erdők-mezők állatai tesznek a Gyermek fogadására méltó hellyé. 24 klasszikus karácsonyi történet a csodavárásról és a beteljesülésről.

Rendeld meg kedvezményes áron itt: 24 karácsonyi mese

4. Borisz világgá megy 
borisz-vilagga-megy

Radnóti Blanka Borisz-sorozatának karácsonyi részében a kiskutya szeretne megismerkedni a hóval, önfeledten ugrándozni és hókutyát építeni. Gazdája azonban úgy ítéli, túl késő van már az ilyesmihez, ezért Borisz úgy dönt, világgá megy. A második mesében megismeri a karácsonyt, és egy kellemes meglepetésben is része lesz.

Nézd meg hozzá a mesét is hanggal Youtube csatornánkon: Borisz világgá megy

Rendeld meg kedvezményes áron itt: Borisz világgá megy

5. Bors Bori – A karácsonyfarablás

A-_karacsonyfarablas_res

Ulrike Rylance, szerző és Lisa Hänsch, illusztrátor Bors Bori-sorozatának legújabb részében ismét egy megoldásra váró rejtély borzolja a kedélyeket. A tét ezúttal a karácsony, ugyanis valaki szánt szándékkal akarja azt tönkretenni. Az első eltűnt fenyőfa még nem kelt gyanút. Talán a második sem. De miután leég egy egész fenyőfatelep, egy másikat pedig ritka betegség támad meg, Bors Bori és detektívcsapata már biztos abban, hogy sorozat-fenyőpusztító fenyegeti a békés adventi készülődést. Az iskolai adventi naptárban fogyatkoznak a meglepetések: közeledik a karácsony. De elképzelhető az ünnep karácsonyfa nélkül? Boriék nyomozásba kezdenek, hogy mindannyian fenyőillatban ünnepelhessenek.

A szerzővel és illusztrátorral készült interjút, melyből rengeteg kulisszatitkot tudhattok meg, olvassátok el itt: ” Ha az illusztrátor is nevet, azt később könnyen észreveszik az olvasók.” – interjú a Bors Bori-sorozat szerzőjével és illusztrátorával

Rendeld meg itt kedvezményes áron itt: Bors Bori – A karácsonyfarablás

6.  A világ legszebb mondái

A_vilag_legszebb_mondai_res

Katherina Neuschaefer mondagyűjteményéből megtudhatjuk, hogy ki volt Parsifal, Robin Hood, Romulus és Remus, Héraklész, Tell Vilmos, Gilgames, a bolygó hollandi, vagy Ozirisz, a gólem meg Odüsszeusz. Legendás történetek, eredetmondák és vándormondák hősei ők – életük, tetteik és kalandjaik a világ gazdag mondakincsét gyarapítják. A széles kitekintést nyújtó válogatás ismert vagy sosem hallott-olvasott mítoszok, legendák és valós történelmi események gyűjteménye. A legszebb északi, kelta, görög-római, germán, egyiptomi, sumer regék és mondák olyan könnyen befogadható, izgalmas olvasmánnyá válnak a kötet lapjain, amely végre gyerekekhez szólóan, gyereknyelven beszéli el az emberiség közös kulturális örökségét. A kötet gyönyörű,  álomszerű világát Bölecz Lilla illusztráció teremtik meg.

Rendeld meg itt kedvezményes áron: A világ legszebb mondái

7. Meseatlasz

meseatlasz

A képzelet szárnyán repülni a lehető legjobb ezen a világon, de most próbáljátok felhasználni a mesés barangoláshoz a könyvben található térképeket! Végigkalauzolhatjátok rajtuk a kedvenc szereplőiteket, de kitalálhattok hozzájuk egészen más történeteket és befejezést is! Olvassátok el bejegyzésünket a kötethez kapcsolódóan a kötet használatának különböző módjairól, illetve olvassatok bele!

Nos, mire vártok? Indulhat a repülés!

Olvassatok el egy mesét, aztán nézzétek meg a térképet! De ne siessetek, mert számtalan elrejtett részlet vár felfedezésre, mielőtt visszatérnétek a földre…

Az alábbi véleményt egy lelkes olvasónk küldte:

„ A 3 és 5 éves kisfiam egyből rárobbant a Meseatlaszra. Egymás után licitáltak a másikra, hogy kinek melyik térkép tetszik jobban, és hogy Anya melyik mesével kezdje a közös meseolvasást. Nagyon örültem, hogy ennyire lelkesek, és utána sem álltam ellen egy egész délutános maratoni mese délutánnak. Tetszett nekik, ahogy felfedezhették, milyen titkos útvonalakon lehet eljutni a Kis hableányban Triton király kastélyába, vagy végigkövettük Szépség útvonalát a Szörnyeteg kertjén keresztül. Egyedül a Jancsi és Juliska története maradt ki, mert attól valamiért még mindig fél a nagyobbik gyerkőcöm.

8.  Biblia – A legszebb történetek gyerekeknek

Biblia_
Heinz Janisch osztrák gyermekkönyvíró 12 ószövetségi és 20 újszövetségi történetet fogalmaz át irodalmi nyelven és irodalmi igényességgel. 2010-ben megkapta a Német Püspöki Konferencia Katolikus Gyermek- és ifjúsági Könyvek díját. A fordítás Abrudán Katalin műfordító munkája, mely a Szent István Társulat Biblia-kiadásán alapul.

Rendeld meg itt kedvezményes áron: Biblia – A legszebb történetek gyerekeknek

 

9.  Csodadolgok

Csodadolgok_res_02
Olyan neves szerzők meséit olvashatjuk a Csodadolgok című mesegyűjteményben, mint E. T. A. Hoffmann, Theodor Storm, Rudyard Kipling, vagy Oscar Wild. A történetek magas irodalmi igényű fordításairól pedig Elekes Dóra, Greskovits Endre, Nádori Lídia és Varró Köz András gondoskodtak.  Az olvasók megismerhetik a kis Makranc, Diótörő, Canterville kísértete, Háromkirályok ajándéka, A haza megmentői, Hogyan lett púpos a teve című meséket, melyekben az emberek és az állatok világának számtalan csodálatos pillanata elevenedik meg. A kötet két gyönyörű és klasszikus karácsonyi történetet is tartalmaz.

Rendeld meg itt kedvezményes áron: Csodadolgok

 

10. Boldogan éltek… – Grimm – és Andersen-mesék királyfikról és királylányokról

boldogan-eltek

Ebben a csodálatosan illusztrált kötetben a Grimm-testvérek és Andersen legszebb meséi elvisznek minket az elvarázsolt kastélyba, ahol Csipkerózsika mély álmát alussza, a bálterembe, ahol Hamupipőke a herceggel táncol, vagy az erdőmélyi kunyhóba, ahol a gonosz mostoha megkínálja Hófehérkét a mérgezett almával. A szépen kidolgozott, meseszerű illusztrációk időtlen, varázslatos hangulatot adnak ennek a különleges kötetnek.

Rendeld meg kedvezményes áron itt: Boldogan éltek… – Grimm – és Andersen-mesék királyfikról és királylányokról

 

11. Reszkessetek, betörők – A jól ismert történet képeskönyvben

reszkessetek_betorok_borito
A nyolcéves Kevin McCallister azt kívánja, bárcsak eltűnne a családja. Sosem gondolta volna, hogy a kívánsága valóra válik! Az ismert és szeretett film képeskönyv adaptációja az egész családnak szól. Kevin története mindenkit elragad: hogyan birkózik meg a két gazfickóval, akik be akarnak törni a házba, és visszatér-e a családja karácsonyra?

Rendeld meg kedvezményes áron itt: Reszkessetek, betörők – A jól ismert történet képeskönyvben

12. Egy zsák mák – Mondókáskönyv

mondoka1 meret
A magyar mondókakincs gyöngyszemeit tartalmazó kötet a legkisebbekhez és a már olvasni tanulókhoz szól. Az óvodás és kisiskolás gyerekek ritmusérzékét és vizuális fantáziáját a mondókák keltik életre, a kottákkal kísért énekek pedig a kicsiket és szüleiket dalra csábítják. A népköltések rímeit, ringatóit és magyar szerzők – Móra Ferenc, Mikszáth Kálmán, Gárdonyi Géza, Pósa Lajos, Benedek Elek, Kosztolányi Dezső, Gyulai Pál – verseit, verses meséit Rippl Renáta elbűvölő illusztrációi kísérik.

Rendeld meg kedvezményes áron itt: Egy zsák mák – Mondókáskönyv

13. Mesék a Teljességhez

mesek-a-teljesseghez

Tamás Zsuzsa rajongóknak kötelező kötet a Mesék a teljességhez című gyönyörű mesekönyve, melyet Ilyés Juli illusztrált.

Életünk során mindannyian törekszünk egyfajta teljesség elérésére, s ez a vágyunk csak felerősödik akkor, amikor szülővé válunk. Úgy érezzük, tudásunkat, tapasztalatunkat, vagyis a teljesség mesebeli történeteit át kell adnunk a gyermekünknek. Ám nem lapul ott a könyvtárunkban A Teljesség könyve arra várva, hogy fellapozzuk. Lapjait magunknak kell teleírnunk.Erre ébred rá a mesebeli király s királyné is, s hogy folyvást síró kislányukat meggyógyíthassák a teljesség meséivel, a királynak útra kell kelnie, s fel kell keresnie birodalma bölcseit…Vándorlása során nem csak a könyv lapjai telnek meg tartalommal. A bölcsek történetei egytől egyig jól ismert mesék újragondolt, szellemes, verses változatai, és az olvasó, mint minden jó, gondosan megmunkált mesében, a mélyben komoly filozófiai kérdéseket is talál. Persze, ha csak arra vágyik, hogy együtt barangoljon a királlyal mesés birodalmában, azt is megteheti.Tamás Zsuzsa IBBY-díjas szerző második mesekönyvét, melyet ezúttal Ilyés Juli illusztrátorművész gyönyörű képei kísérnek, 9–99 éves korig ajánljuk a család minden tagjának.

Rendeld meg kedvezményes áron itt: Mesék a Teljességhez

14. Világvége alsó

vilagvege_borito-1_res

A Szívünk rajta programba is bekerült Világvége alsó kortárs szerzők újragondolt népmeséit tartalmazó gyűjtemény. Ez a program a szülőket 2014 óta segít a szülőknek megtalálni a legjobb gyerek- és ifjúsági könyveket. A megjelent kötetekből olyan neves szakértők válogatnak, mint Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságríró, az UNICEF jószolgálati nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense és Szinetár Dóra színésznő.

Ebben a mesekönyvben, amelyben kortárs írók írtak mai népmeséket, minden a feje tetejére áll. Mátyás király a sötétben mackóbundát vesz fel véletlenül, kard, palást, korona helyett okostelefon, notebook és lopott csillagászati távcső segíti a hőst, a selyemrét a Minecraft világában hullámzik, az emberevő óriás pedig kelbimbót kap büntetésből. Aki nem ismeri az eredeti népmeséket, jólesően megmerítkezhet a mai mesék nyújtotta szabadságban, aki pedig igen, azt ismerős és mégis csupa új élmény várja: izgalom, kihívás és rengeteg nevetés. Tizenegy magyar író – Egri Mónika, Elekes Dóra, Gimesi Dóra, Kertész Edina, Lackfi János, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Nyulász Péter, Tamás Zsuzsa, Varró Zsuzsa, Vig Balázs – népmesék ihlette kortárs írásait tartalmazza a kötet.

Rendeld meg kedvezményes áron itt: Világvége alsó

 15.  Derűs hétköznapok

derus-hetkoznapok
Molnár Krisztina Rita Szépíró Díjjal kitüntetett szerzőnk első gyerekkönyve, a Maléna kertje (2013) volt, mely a Kréta-rajz című kötettel folytatódott (2016) című regénye, melyek folytatása a műfaját tekintve gyermekkalendáriumként meghatározható kötetként jelent meg a Derűs hétköznapok. E harmadik kötet az időre figyelmeztet. Maléna, Janó és Luca mindennapjairól olvashatunk ezúttal is, és a szerző arra hívja az olvasóját, hogy ragadjon tollat, és jegyezze fel a mindennapok megőrzendő részleteit. A főszereplő gyerekek leleményesek és ötletesek, így a napok forgatagában képesek rögzíteni a számukra fontos felismeréseket és tapasztalatokat. A legszürkébb napon is rálelnek egy-egy ritka percre, a legundokabb februárban is akad számukra valami érdekes. Simonyi Cecília nagy részletgazdagsággal kidolgozott illusztrációi különleges harmóniában élnek a szöveggel.

Olvasd el Molnár Krisztina Ritával a kötet megjelenése kapcsán készített interjúnkat , melyben arról mesél, hogy sikerül az írás segítségével objektívebben szemlélnünk az életünket.

Rendeld meg kedvezményes áron itt: Derűs hétköznapok

16. Pierre, a labirintusnyomozó – Az ellopott útvesztőkő nyomában
pierre-az-ellopott-utvesztoko-nyomabanPierre, a labirintusnyomozó új ügyön dolgozik.

Mr. X ellopta az Útvesztőkövet, melynek varázserejével egész Operavárost óriási labirintussá lehet változtatni. Segítsetek Pierre-nek és a barátnőjének, Carmennek megtalálni a kiutat az útvesztőkből, és megállítani Mr. X-et, amíg nem késő!

Keressétek meg az utat a fantasztikus labirintusokban, találjátok meg az elrejtett nyomokat, és oldjátok meg a feladványokat, hogy megmentsétek a várost!

Rendeld meg kedvezményes áron itt: Pierre, a labirintusnyomozó – Az ellopott útvesztőkő nyomában

Arról, hogy Pierre, a labirintusnyomozó – sorozatunk hogyan helyettesítheti a gyerekek életében a tabletek jelenlétét, és köti le őket hosszú órákon át, IDE kattintva olvashattok bővebben, egy kedves olvasónk pedig ezekkel a szavakkal méltatta Pierre-t:

„A pasi simán kiérdemli a zseni-címet, mert a képernyőfüggő világunkban olyan interaktív feladatokkal is ellátja a gyanútlan olvasót, ami legalább annyira megdobja az adrenalinszintet, mint egy képernyőn tolt játék. Egész egyszerűen nem lehet szó nélkül elmenni a könyv mellett. Egyszerre vagyunk egy féktelenül izgalmas üldözéses krimi részesei és egy okosan kitervelt, agyafúrt kincskereső csapat tagjai.”

Az IC4DESIGN csapat és Hiro Kamigaki lenyűgöző grafikáiról és a Pierre, a labirintusnyomozó  – sorozat keletkezési hátteréről mindenképp elolvasni az Aranynapok blog bejegyzését!

+ 1. Álomszövő Pendula

alomszovo-pendula
G. Szász Ilona író és bábdramaturg és Szegedi Katalin illusztrátor gyönyörű könyve egy réges-régi világba kalauzolják el a kisebbeket és nagyobbakat.

Valamikor réges-régen, dédanyáink idejében Palotás vidám városka volt. Vasárnap a tűzoltózenekar hangjaira sétáltak a hölgyek és urak. A Rigójancsi cukrászdában fagylaltoztak, Vekni péknél vették a fahéjas kalácsot, Marie-nál vásárolták gyönyörű kalapjaikat, Kaptafa Tóniónál csináltatták cipőiket. A Piac téren minden reggel elmesélték egymásnak álmaikat. Naplementekor a városka kovácsoltvas kútja mellé odaült az ábrándos kis Pendula, a kalapos kisasszony. A felhőket bámulta, amelyek néha virágra, máskor elefántra hasonlítottak. Az emberek jóízűen nevettek bolondozásain. Ám egy viharos éjszakán a pékműhelyből felszálló füstből alakot öltött a gonosz Markoláb. Attól fogva minden éjjel elrabolta és zsákjába tömködte az álmokat. Palotást beburkolta a szomorúság, mint valami szürke takaró. Vajon sikerül a kalaposkisasszonynak az álomszövő Alinda anyó és barátja, Füstfaragó Jakab segítségével legyőzni az álomrablót? Ha most szót fogadtok, és gyorsan a paplan alá bújtok, elmesélem nektek a Markoláb és kalaposPendula történetét úgy, ahogy én a nagyanyámtól hallottam, aki az ő nagyanyjától hallotta, aki a Palotás piacán suttogó kofáktól hallotta…Vagy úgy, ahogy elképzeltem.

Rendeld meg kedvezményes áron itt: Álomszövő Pendula