„A zeneszerzők a maguk korában rocksztárnak minősültek” – interjú Mészöly Ágival, A fiú, akit elvarázsolt a zene szerzőjével

„A zeneszerzők a maguk korában rocksztárnak minősültek” – interjú Mészöly Ágival, A fiú, akit elvarázsolt a zene szerzőjével


Könyvhéten már ti is kezetekben tarthatjátok híres magyarokról szóló életrajzi sorozatunk legújabb részét, melyben Mészöly Ágnes Bartók Béla kalandos életéről mesél! A fiú, akit elvarázsolt a zene című kötet szerzője elárulta nekünk, a híres zeneszerző mely tulajdonságai nyűgözték le legjobban, milyen különös szokásai voltak a kis Bartóknak, és azt is, miért fontos inspriáló emberekről mesélni a kisebbeknek.

Mit gondolsz a sorozatban megjelent korábbi kötetekről és magáról a kezdeményezésről?

– Kiskoromban imádtam az életrajzi köteteket. Bár az „Így élt…” sorozat köteteit nem kifejezetten gyerekeknek szánták, én lelkesen – és válogatás nélkül – olvastam Lenin, Napóleon és József Attila élettörténetét. Alig nyolcévesen. Nem mondom, hogy mindig minden világos volt… ezért is gondolom, hogy kifejezetten jó ötlet inspiráló életű emberekről mesélni kisebbeknek is. Erdős Pál és Hugonnai Vilma más-más szempontból izgalmas személyiség, akiknek a története pozitív mintát jelent a mai generációknak is.

Milyen nevek merültek még fel a sorozat következő részének tervezése során?

– Az első körben csak annyit tudtunk a szerkesztővel, Tóth Emesével, hogy egy zeneszerzőt szeretnénk sorra venni. És mivel a zeneszerzők a maguk korában nagyjából rocksztárnak minősültek, nem volt könnyű olyasvalakit találni, akinek a művészete mellett a magánélete is vállalható egy hat-nyolcéveseknek szóló műben. Ugyanakkor semmiképp sem akartam mismásolni, elegánsan elfeledkezni az esetleg kényelmetlen, vagy egy ilyen terjedelmű könyvben nem kifejthető konfliktusokról. Olyasvalakiről szerettem volna írni, akit én, mint író, nem csak művészként, hanem emberként is szeretni tudok. És Bartók Béla ilyen.
A fiú, akit elvarázsolt a zene_Meszöly_Agnes
Mit találtál a legizgalmasabbnak vagy példaértékűnek Bartók Béla életútjában?

– A gyerekkorát, a veszteségeit, a fegyelmezettségét és a megalkuvás nélküli értékrendjét. A gyerek Bartókot nagyon lehet szeretni… ha ma élne, bogaras kiskölöknek tartanánk,furának.Felnőttként az elkötelezettsége és a korrektsége ragadott meg. És az, hogy nagyon tudott hinni abban, amit csinál, még akkor is, ha a közönség nem, vagy nem azonnal igazolta vissza az elképzeléseit.

Hol kerestél, kutattál információkat a könyvhöz?

– Nagy segítségemre volt a Magyar Elektronikus Könyvtár és az apósom könyvespolca.Megpróbáltam a lehető legtöbb visszaemlékezést elolvasni, meglátogatni a Bartók Emlékházat, és persze sok-sok Bartók művet hallgattam.
A fiú, akit elvarázsolt a zene_Mészöly Ági
Volt olyan információ, amit meglepőnek találtál Bartók Béla az életét kutatva?

– Sok ilyen volt… a zseniális művészeket általában úgy képzeljük, hogy káosz és zűrzavar veszi körül őket, ehhez képest Bartók egy végletekig precíz ember volt. Ez egyszerre volt meglepő és szimpatikus számomra.

Szerinted hogyan hat Bartók Béla története a kisebbekre?

– A gyerekkora mesés és elbűvölő. Az ifjúsága lázadó és lelkesítő. Azt hiszem, nem csak azok a gyerekek csodálkozhatnak rá az ő történetén keresztül a zene erejére, akik esetleg a Mikrokozmosz darabjain keresztül ismerkednek a zongorával…
A fiú, akit elvarázsolt a zene_Mészöly_Ágnes_
Hogyan kell elképzelnünk a különböző munkafolyamatok összehangolását, az illusztrációk elkészítését? Egyeztethettetek Bertóthy Ági illusztrátorral?

– Ez a könyv egy csapatmunka eredménye. Nem csak az illusztrátorral, de a szerkesztővel is rendszeresen egyeztettünk, de kaptam segítséget egy kiváló zenepedagógustól és egy nagyon kedves kollegától, a szintén naphegyes Molnár Krisztina Ritától is. Bertóthy Ági már a legelső vázlatokat megmutatta, de egyeztetésről szó sem volt – én csak lelkesedtem és egyre jobban örültem az újabb és újabb oldalpárok láttán.

Mikor és hol találkozhatnak veled az olvasók?

– A Könyvhéten, június 16-án 15 órakor dedikálom a Naphegy Kiadó 7-es standjánál nem csak ezt a könyvet, hanem az Ez egy ilyen napot és társait is. Szeretettel várok mindenkit, aki szívesen hagyná, hogy őt is elvarázsolja a zene!

Olvassátok el A fiú, akit elvarázsolt a zene illusztrátorával, Bertóthy Ágival készített interjúnkat is itt:„Sok szereplő valóban a saját ruháját viselte az illusztrációkon” – Bertóthy Ágival, A fiú, akit elvarázsolt a zene című kötet illusztrátorával beszélgettünk