Könyvek strandoláshoz

Könyvek strandoláshoz


Még nem tudjátok, hogy mit vigyetek magatokkal a nyaralásra? Idén is segítünk nektek kiválasztani azokat az izgalmas köteteket, melyeknek mindenképp a strandtáskában a helyük! Találhattok köztük kisebbeknek szóló mesét, vicces és kalandos- nyomozós történetet, egy varázslatos mesét Mészöly Ágnes tollából Bartók Béláról, illetve az sem árt, ha először szórakoztató formában ismerik meg a kötelező olvasmányokat, amire tökéletesen alkalmas Lackfi János újragombolt Kincskereső kisködmönével!

1. Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a nagy fagyiünnep

Mi mással is nyithatnánk a sort, mint Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi-sorozatának nyári kötetével, amely két szívmelengető történetet is tartalmaz. Mimi minden vágya, hogy névnapjára megkapja a hőn áhított Mocsárbanit, ám anyukája nem igazán lelkesedik az ötletért. Végül a névnapi mulatság nagy fagyiünneppé alakul, ahol mindenki remekül szórakozik. Kicsi Mimi immár nagycsoportos ovis, aki most a sulira készül, sakkozni tanul, és azon is elgondolkozik, mi szeretne lenni, ha nagy lesz.
Kicsi Mimi es a nagy fagyiunnep
Ez megint nagyon helyes volt, óvodások életében fontos kérdéseket dolgoz fel egyszerűen, megnyugtatóan, kedvesen. A rajzok, a színvilág is ezt a védett, nyugodt érzést erősítik, ami ennek a sorozatnak a legnagyobb erőssége.

Meseanyu

A sorozat részeit Horváth Ildi illusztrálta.

Olvass bele itt: Kicsi Mimi és a nagy fagyiünnep


2. Monica Kompaníková: Mélytengeri mesék

Milyen lehet az élet a tengerfelszín alatt? Hányféle titok és rejtély található ott, ahol mindent sötétség borít? A tengerfenéken egy ismeretlen, varázslatos világot találunk, ahol a könyv két főszereplője, Halancsa és Kígyurka kalandjain keresztül fedezhetjük a víz alatti világ megannyi izgalmas rejtekét.
melytengeri_mesek_

„A Mélytengeri mesék egy varázslatos hangulatú, képes mesekönyv, ahol a vajszínű, finom tapintású lapok, mélykék betűk, a tengert megihlető színek és egyedi grafikák azonnal megigézik az olvasót. De a könyv nemcsak gyönyörű, hanem megható és emberséges történeteket is tartogat a gyerekeknek. Megmutatja nekik, hogy az igazi érték nem a külsőségekből, hanem belülről fakad és a tettekben mutatkozik meg.”

Foxbooks.hu

Olvasd el a Foxbooks ajánlóját itt a Mélytengeri mesékről: Monika Kompaníková: Mélytengeri mesék

Illusztrációk: Veronika Holicová

3. Ulrike Rylance: Bors Bori – Kémek a strandon

A nyomozócsapat nyáron sem unatkozik, csak úgy, mint máskor, ezúttal is több titokzatos bűntény vár felderítésre!

Bori és családja, valamint barátnője, Anna és a világ majdnem legjobb nyomozókutyája, Molli a népszerű olasz üdülőhelyre, Fiorentinoba utazik, hogy megkezdjék felhőtlennek ígérkező nyaralásukat. Hamarosan a nyomozócsapat másik két tagja is felbukkan a világ legjobb nyomozókutyájával, Dzsasztinnal kiegészülve. A luxusszállodában zajló furcsa történéseket megfigyelve arra jutnak, kinyomozzák, kik állhatnak a rejtélyes törölköző- és fürdőköpenylopások hátterében. Bors Bori-sorozatunk legújabb része nem csak izgalmas cselekménynél és képregényes formájánál fogva tökéletes strandolvasmány, de különleges tipográfiai kiemelései miatt önálló olvasók számára is kimondottan ajánlott. A szerző, Ulrike Rylance szinte feltűnés nélkül rejtett el szómagyarazátokat, így az olvasók szórakozva bővíthetik szókincsüket is. A Bors Bori- sorozat köteteit elsősorban a 8+ -os korosztálynak ajánljuk.
Bors Bori_Kémek a strandon

„Lisa Hänsch rajzai ezt a részt is sokkal mozgalmasabbá varázsolják. Minden oldal hemzseg az apróbb, vagy nagyobb illusztrációktól. Még mindig inkább egy bőséges képanyaggal ellátott naplóra hasonlít a könyv, amiből csak úgy árad az olvasás kalandillata.”

Hintafa blog

A teljes  recenziót a Hintafától itt tudjátok elolvasni: Ulrike Rylance: Bors Bori – Kémek a strandon

4. Wanda Coven: Garabonci Gréti táborba megy

Garabonci Gréti-sorozatunk bűbájos köteteiben könnyen olvasható szöveg, rengeteg kép és varázslat teszi izgalmassá az olvasás élményét. Végre itt a szünet és Gréti is elmehet nyári táborba legjobb barátnőjével. Sajnos az oly’ nagyon várt élmények eleinte elmaradnak, a többi gyerek egészen egyszerűen levegőnek nézi Grétit, aki teljesen hiába próbál minden lehetséges módon beilleszkedni a társaságba. Ám hiába folyamodik varázslathoz, amikor ez sem segít, úgy dönt, inkább rákérdez, miért nem kedvelik őt. A válasz igencsak meglepi őt… Gréti rájön, hogy egy kis bátorsággal rengeteg új barátot szerezhet!

Garabonci Gréti táborba megy

„A könyvhéten vásároltuk meg a Garabonci Gréti első részét, és már akkor láttuk, hogy ez a könyv nagy kaland lesz. A történet végig izgalmas, vicces és fordulatos, ami nagyon fontos a kezdő olvasók figyelmének a fenntartásához.

Léna verses doboza

Wanda Coven sorozatát Priscilla Burris illusztrálta.


5. Lackfi János: Kincskereső kisködmön

Hogyan tehetjük vonzóvá a kötelező olvasmányokat? Mit tehetünk annak érdekében, hogy a mai gyerekek számára idegen szöveg érthető és élvezhető legyen? Lackfi János a tőle megszokott humorral, a mai nyelvre átültetve meséli el a már sokak által ismert regényt Móra Ferenctől, megkönnyítve ezzel a mű befogadását. A kötethez az Apnoé együttes készített lemezt Lackfi János szövegeivel.
Kincskereső kisködmön„Igen. Régóta mániám, hogy kellene valamit kezdeni a klasszikusainkkal. Jártam Londonban, a Globe Színházban, Shakespeare otthonában. Érdekes módon Shakespeare-t lehet más formába önteni. Ha a Hamletet ki lehet adni húszoldalas képregényben, ki lehet adni ötven-száz oldalon, bibliapapíron, akkor miért ne lehetne ezt megtenni a magyar nagyjaink műveivel?”

Lackfi János, kisalfold.hu

A teljes interjút itt tudjátok elolvasni: Lackfi János újrameséli a Kincskereső kisködmönt

A kötetet Rátkai Kornél illusztrálta.

6. Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene

A világhírű matematikusról, Erdős Pálról  és Kertész Edina első magyar orvosnőről szóló meséje után után most a híres zeneszerzőről, Bartók Béláról olvashatnak az 5-8 év közöttiek. Mészöly Ágnes a zeneszerző születésétől a haláláig meséli el Bartók Béla fordulatokban gazdag, izgalmas életét. A fiú, akit elvarázsolt a zene című kötetből megtudhatjuk, hogy a kis Béla szorgalmas, rendszerető, a zenében azonban merész és kísérletező volt.  A szöveget kísérő pontos és korhű illusztrációkat Bertóthy Ágnes készítette.  Az illusztrációk elkészítésének kulisszatitkairól a vele készült interjúnkból itt tudhattok meg többet: Sok szereplő valóban a saját ruháját viselte az illusztrációkon” – interjú Bertóthy Ágival

A kötet végén található, a történet különböző részeihez kapcsolódó zenék meghallgatása teljessé teszik a mesehallgatás élményét.

A fiu, aki elvarazsolt a zene

„Bartók Béla kifejezetten jó választás volt ehhez a sorozathoz, nemcsak a tehetsége és zenetörténeti jelentősége miatt, hanem azért is, mert személyisége és világnézete is méltó arra, hogy gyerekeknek meséljünk róla.”

Forgách Kinga, Könyvesblog

Ovassátok el a Könyvesblog cikkét ide kattintva: Gyerekkönyv meséli el, hogyan lett Bartókból a magyar zene egyik legnagyobb művésze

Ide kattintva pedig bele is tudtok olvasni A fiú, akit elvarázsolt a zene című kötetünkbe:  A fiú, akit elvarázsolt a zene