„Mentsük meg ezt a jó kis sztorit, meséljük újra!” – Interjú Lackfi Jánossal, az újragombolt Kincskereső kisködmön szerzőjével

„Mentsük meg ezt a jó kis sztorit, meséljük újra!” – Interjú Lackfi Jánossal, az újragombolt Kincskereső kisködmön szerzőjével


Bár a kötelező olvasmányok listája iskolánként változik, Móra Ferenc klasszikus regénye a mai napig rengeteg általános iskolában szerepel a 3-4. osztályos tanulók számára összeállított kötelező- és ajánlott olvasmányainak listáján.  Mit tehetünk annak érdekében, hogy a mai gyerekek számára idegen szöveg érthető és élvezhető legyen? Lackfi János egészen egyszerűen újragombolta Móra Ferenc Kincskereső kisködmönét a tőle megszokott humorral, a mai nyelvre átültetve. A kötethez az Apnoé Zenekar készített lemezt Lackfi János szövegeivel. Interjúnkban Lackfi János arról mesél, miért fontos “újragombolni” klasszikus történeteket, miért nehezebb a mai gyerekeknek átadni Móra Ferenc történetét, és arról is, hogyan lehet alaposan, mégis szájbarágás nélkül elmagyarázni korabeli helyzeteket, fogalmakat.

Honnan jött az ötlet, hogy épp Móra Ferenc Kincskereső kisködmönét dolgozd fel?

Sokaktól hallottam, hogy hű, milyen depresszív könyv, mindenki meghal benne, nem szabad ilyet mai gyerekek kezébe adni. Pedig adott kölök a sokszorosát öli meg ennek az embermennyiségnek egyetlen számítógépes játékban. Vagy látja egy zombifilmben. Gondoltam, mentsük meg ezt a jó kis sztorit, meséljük újra!

Mit gondoltál gyerekként, és mit gondoltál később, mikor felnőttként olvastad újra Móra Ferenc Kincskereső kisködmönét?

Gyerekként nekem természetes volt ez a világ, nem volt internet meg száz tévécsatorna, ismertem a népi szavakat, s nem zavart, ha mégis akadt, ami ismeretlen. Jókaikat, Vernéket, Scottokat olvastam, természetes volt, hogy ha nem minden érthető, attól még izgatott a folytatás. Felnőttként láttam, milyen nehéz lehet ezt mai gyereknek olvasni, a megalázott Bicebócával, vagy épp Cintulával, akinek a mezítlába odafagy a jeges padlóhoz.
Kincskereső kisködmön
Miért volt fontos számodra, hogy a mai nyelvre átültetve, az alsós gyerekek számára is befogadhatóbb, humoros stílusban olvashassák az újragombolt Kincskereső kisködmönt?

Mert remekül használható kulturális mém a körtemuzsika, a markoláb, a bányapásztor. És a ködmöntől sem kell megijedni, nem arról van szó, hogy ha bármi rosszat tesz a gyermek, az csak nyomassza őt élete végéig keserű szégyennel. Hanem hogy az erkölcsi érzéket nem árt magunkra kapni, jelezzen, ha valami nem stimmel, ha túllépünk egy határt.

Mi jelentette számodra a legnagyobb kihívást a regény újraírásában? Nem tartottál attól, hogy megfelelően tudsz-e majd nyúlni egy klasszikus műhöz?

Hallunk egy jó történetet valakitől, és nem habozunk tovább mesélni. Mert szeretnénk megosztani. Ez nagyon ősi késztetés. Ezt a sztorit Móra Ferenctől hallottam, tovább mondtam, részben az ő szavaival, részben a sajátjaimmal. Londonban, a Globe Theater boltjában van Shakespeare-dráma mesében, húsz oldalban, ötven oldalban, képregényben, pólóra nyomva, bögrére matricázva. A jó William nem háborodik fel, hanem köszöni szépen, jól van, él és virul. Több nagy kihívás volt, például Báró cigány újraformázása. Őt a korhoz képest nagyon érzékenyen ábrázolta Móra, de mai szemmel így is elég sztereotip, lop, hazudik, kunyerál. Amiből igyekeztem finoman visszavenni. Ugyanilyen képtelenségnek tűnik, hogy Gergő csizmára vágyik, de mikor egész nap azt kell hordania, ellehetetlenül az élete, a legjobb játékok ugyanis csak mezítláb működnek. Ezt magyarázni kellett alaposan, de mégse szájbarágósan.
Kincskereso_kiskodmon_Lackfi

Az Apnoé Zenekar a te szövegeidet zenésítette meg a könyvhöz tartozó lemezen. Hogy kezdődött az együttműködés? Hogy találtatok egymásra?

Törvényszerű volt ez a közös projekt. Mikor Gergő, a zenekar vezetője megkeresett, első gondolatom az volt, hogy kötelező olvasmányt kéne újraírni, eldalolni. Mire mondta meglepődve, hogy ők is pont ilyesmin gondolkodtak.

Tervezitek a sorozat folytatását? Amennyiben igen, milyen címek kerültek eddig szóba, mely klasszikusokat dolgoznád fel szívesen?

A Facebookon megszavaztattuk a népeket, és Móricz Légy jó mindhalálig-ja győzött a Tüskevár felett. Alighanem ez lesz a következő állomás.
Kincskereso_kiskodmon_3
Mikor és hol találkozhatnak veled legközelebb az olvasók?

Sokfele mozgok, legtöbbet a kapolcsi Kaláka Versudvaron szereplek, ahol mindennap van versműhelyem és Versimpró-est is, mindenkit szeretettel várunk július 19 és 29 között, a Művészetek Völgyében.
Olvassatok bele ti is Lackfi János regényébe: Kincskereső kisködmön

 

Illusztrációk: Rátkai Kornél