Párhuzamok — Az első magyar női csillagász élete régi fotókon és Kertész Edina meséjében

Párhuzamok — Az első magyar női csillagász élete régi fotókon és Kertész Edina meséjében


A napokban jelent meg életrajzi-sorozatunkban Kertész Edina első magyar női csillagászról, Balázs Júliáról szóló kötete, A lány, aki csillagász akart lenni. A szerzőnő a vele készített interjúban mesélt a kötet keletkezésének hátteréről, arról, hogyan gyűjtött anyagot Balázs Júlia kalandos életéről. Az első magyar női csillagász gyerekei, Detre Villő és Szabolcs nem csak meséltek édesanyjukról, de régi fotókat is küldtek nekünk. Összeállításunkból  megtudhatjátok,  hogyan rekonstruálta Bölecz Lilla illusztrátor a fotók alapján Balázs Júlia világát.

Balázs Júlia a Kriptonon„Amikor nem tanult, evezős hajóján, a Kriptonon evezett a Dunán a barátaival. Folyton nevetett, és szerette, ha sokan vannak körülötte. Kedvelte a társaságot, hosszú költeményekkel szórakoztatta a barátait.”

Balázs_Júlia_Detre László_„Júlia gyakran vitte magával Pipacs nevű puli kutyáját is, aki olyan okos volt, hogy mindent értett, amit mondtak neki. Júlia huszonéves volt, szép és fiatal, amikor beleszeretett egy ifjú, jóképű kutatóba, Lászlóba, aki ugyancsak a csillagokat vizsgálta. Együtt kezdtek dolgozni: a változócsillagokat kutatták. Hamarosan össze is házasodtak, és megkezdték közös életüket a csillagdában.”
Balázs Júlia_barátai„Folyton nevetett, és szerette, ha sokan vannak körülötte. Kedvelte a társaságot, hosszú költeményekkel szórakoztatta a barátait.”

Balazs_Julia_ikrek___„Véget ért a háború. Júliának nemsokára ikrei születtek, Szabolcs és Zsolt. Zeuszról, Pallasz Athénéről és Odüsszeuszról mesélt nekik.”
Balázs Júlia_kínai nagyfal„Egyszer Kínába utazott egy hónapra, hogy előadás-sorozatot tartson a kínai tudósoknak, akik ámulva nézték az elektromos optikát, amit magával vitt. Ő pedig megcsodálta a kínai csillagászati távcsöveket, teát ivott, és megmászta a kínai nagy falat.”

Az első magyar női csillagászról szóló életrajzi kötetünket itt tudod kedvezményes áron megrendelni: A lány, aki csillagász lett