20 meseszép könyv karácsonyra

20 meseszép könyv karácsonyra


Ahogy tavaly, úgy idén is összegyűjtöttük nektek a legszebb könyveket a fa alá! Legfrissebb összeállításunkban 20 olyan régi és új kedvencet mutatunk nektek, amely garantáltan segít a meghitt ünnepi hangulat megteremtésében.

1. Mackó karácsonyi böngészője
Macko-karacsonyi-bongeszoje-cimoldal_Kiajanlas-1

Dudás Gergely, művésznevén DUDOLF pár évvel ezelőtt, a „Hol a panda?” című képrejtvényével egyik pillanatról a másikra vált világhírűvé. A képet több, mint 160 ezren osztották meg, köztük olyan hírességek is, mint Reese Witherspoon. Dudás Gergely mackós karácsonyi böngészője először egy amerikai Harper Collins Kiadónál jelent meg, most több év várakozás után végre a magyar olvasók is kézbe vehetik!

Mackó imádja az ünnepeket, főképp a karácsonyt. Szeretné minden barátját vendégül látni, de az előkészületek fárasztóbbak, mint gondolta. Segítesz neki? Meg kell keresnie az elveszett ajándékot, hogy becsomagolhassa, a karácsonyi gyertyát és csillagot, majd a vendégfogadásra szánt nyalókát is be kell szereznie, a tortát és az aprósüteményeket pedig gondosan kiválogatnia.
Mackóhoz minden barátja ellátogatott karácsony este, de a vendégfogadás csak a te segítségeddel sikerülhetett! Izgalmas képrejtvények és grafikus feladványok várnak megoldásra a magyar szerző első kötetében. A gyerekeket és felnőtteket egyaránt lefoglaló rejtvényes böngészők rendkívüli képi világgal és fejtörőkkel szórakoztatják az egész családot.

4+

Rendeld meg kedvezményes áron: Mackó karácsonyi böngészője

2. Karácsonyi böngésző

Karacsonyi_bongeszo_borito

Kőszeghy Csilla Karácsonyi böngészőjében amerre csak nézünk, mindenki az ünnepre készül. A művelődési házban az adventi előadásra próbál a zenekar, a gyerekek a pásztorjátékot próbálják el. Az óvodában díszeket készítenek, a városban felkerül a házakra a fénylő égősor. Ebben a böngészőben az adventi készülődés és a karácsonyi éj időszakát mutatjuk be. A szereplők útját követve lapról lapra pedig sok apró történetet mesélhetünk el közösen.

2+

Rendeld meg kedvezményes áron: Karácsonyi böngésző

3. Garabonci Gréti és a karácsonyi meglepetés

Garabonci-Greti_09_borito_RGB

Első olvasóknak ajánljuk a bűbájos kis boszorkány, Garabonci Gréti karácsonyi meséjét! Mindjárt itt a karácsony! Gréti izgatottan várja, mert imádja a karácsonyi dekorációkat, a karácsonyi sütit, de legfőképp a karácsonyi ajándékokat. Csak akkor romlik el a kedve, amikor elveszíti az anyukája különleges varázskarkötőjét. A karkötő végül megkerül, de igen rossz állapotban. A kislány kénytelen ismét bűbájhoz folyamodni, de ezúttal semmi sem sikerül. Lesz elég bátorsága Grétinek, hogy elmondja az igazságot az anyukájának?
Könnyen olvasható szöveg és rengeteg kép: a Garabonci Gréti sorozat kiváló a kezdő olvasóknak.

7+

Rendeld meg kedvezményes áron: Garabonci Gréti és a karácsonyi meglepetés

4. Bors Bori – A karácsonyfarablás
Bors-Bori4_A-karacsonyfarablas-kiajanlas

Ebben a kötetben is rengeteg nyomozás, kaland és izgalom vár!

Ulrike Rylance, szerző és Lisa Hänsch, illusztrátor Bors Bori-sorozatának legújabb részében ismét egy megoldásra váró rejtély borzolja a kedélyeket! A tét ezúttal a karácsony méltó megünneplése, ugyanis valaki szánt szándékkal akarja azt tönkretenni. Az első eltűnt fenyőfa még nem kelt gyanút. Talán a második sem. De miután leég egy egész fenyőfatelep, egy másikat pedig ritka betegség támad meg, Bors Bori és detektívcsapata már biztos abban, hogy sorozat-fenyőpusztító fenyegeti a békés adventi készülődést.
Az iskolai adventi naptárban fogyatkoznak a meglepetések: közeledik a karácsony. De elképzelhető az ünnep karácsonyfa nélkül? Boriék nyomozásba kezdenek, hogy mindannyian fenyőillatban ünnepelhessenek.

8+

Rendeld meg kedvezményes áron: Bors Bori – A karácsonyfarablás

5. 24 karácsonyi mese

24_Karacsony_BORITO_nyomdai-1

Karácsony közeledtével bármi megtörténhet. Manó nagyapó az öreg tölgyfa tövében üldögélve az unokáinak mesél. Mesél arról, hogy Holle anyó havas tájat varázsol a földre, Hópelyhecskét a szülői vágyakozás igazi, hús-vér kislánnyá változtatja, s a jótettek elnyerik jutalmukat. És mesél a távoli Betlehem szegényes istállójáról, melyet az erdők-mezők állatai tesznek a Gyermek fogadására méltó hellyé. 24 klasszikus karácsonyi történet a csodavárásról és a beteljesülésről.
5+

Rendeld meg kedvezményes áron: 24 karácsonyi mese

6. Kicsi Mimi karácsonya
Kicsi Mimi karacsonya

Tamás Zsuzsa a tőle megszokott kedvességgel és humorral mesél a kisebbeknek. Közeledik a karácsony, nagy az izgalom az Öreg Tölgy aljában. Mi is részesei lehetünk az ünnepi készülődésnek, és láthatjuk, hogy Mimiéknél a karácsony nemcsak az ajándékokról, hanem az együttlétről és a gondoskodásról is szól. Közösen sütik a mézeskalácsot, együtt takarítanak, és visznek egy kis meleget azoknak, akik fáznának karácsony éjjel.
A mézeskalács illatú karácsony után aztán eljön a vidám farsangi mulatság, mi pedig megtudjuk, hogy nem minden lovag lovagias, és a lányok is lehetnek kalózok.
Tamás Zsuzsa legújabb Mimi-kötetében üdítően más hangon mesél a karácsonyról, mint amit megszoktunk, és egyszerűen, de nagy érzékenységgel beszél nehéz kérdésekről.

3+

Rendeld meg kedvezményes áron: Kicsi Mimi karácsonya

7. Borisz világgá megy

Borisz3_Borito.indd

Radnóti Blanka Borisz-sorozatának karácsonyi részében a kiskutya szeretne megismerkedni a hóval, önfeledten ugrándozni és hókutyát építeni. Gazdája azonban úgy ítéli, túl késő van már az ilyesmihez, ezért Borisz úgy dönt, világgá megy. A második mesében megismeri a karácsonyt, és egy kellemes meglepetésben is része lesz.
Nézd meg hozzá a mesét is hanggal Youtube csatornánkon: Borisz világgá megy

3+
Rendeld meg kedvezményes áron: Borisz világgá megy

8. Csodadolgok
Csodadolgok_borito-kiajanlas

Lisbeth Zwerger művészien illusztrált könyvében olyan híres írók meseszép történeteit olvashatjuk, mint Oscar Wilde, Rudyard Kipling vagy E.T.A Hoffmann. A hat világhírű író újrafordított művében – A kis Makranc, Diótörő, Canterville kísértete, Háromkirályok ajándéka, A haza megmentői, Hogyan lett púpos a teve – az emberek és az állatok világának számtalan csodálatos pillanata elevenedik meg. A kötet két gyönyörű és klasszikus karácsonyi történetet is tartalmaz.

8+
Rendeld meg kedvezményes áron: Csodadolgok

9. Biblia – A legszebb történetek gyerekeknek

Biblia_Borito_Kiajanlashoz

Heinz Janisch osztrák gyermekkönyvíró 12 ószövetségi és 20 újszövetségi történetet fogalmaz át irodalmi nyelven és irodalmi igényességgel. 2010-ben megkapta a Német Püspöki Konferencia Katolikus Gyermek- és ifjúsági Könyvek díját. A kötethez Lisbeth Zwerger készített gyönyörű illusztrációkat.

A fordítás Abrudán Katalin műfordító munkája, mely a Szent István Társulat Biblia-kiadásán alapul.

8+

Rendeld meg kedvezményes áron itt: Biblia – A legszebb történetek gyerekeknek

10. Téli böngésző – Képkereső-szófejtő

Borito-KEP_Tel

Rotraut Susanne Berner megújult Téli böngészőjével varázslatos téli sétán vehetünk részt! A gyerekek a kiválasztott képek segítségével különböző témakörökhöz kapcsolódva, játékosan tanulhatják meg és építhetik be a szókincsükbe a hozzájuk tartozó szavakat.

A téli szókereső-szófejtő böngészőben az alábbi témakörökkel találkozhatnak:
Szabadidős tevékenységek
Kultúra
Karácsony
Öltözék
Helyváltoztatás
A LEGJOBB JÁTÉKOS SZÓKINCSFEJLESZTŐ!
2+

Rendeld meg kedvezményes áron: Téli böngésző – Képkereső-szófejtő

11. Hahó, királyfi! Merre vagy?

Haho kiralyfi_boritoHUN

Elsősorban a kisebbeknek, 4+ korosztálynak ajánljuk figyelmébe interaktív mesekönyvünket, ahol az olvasók maguk dönthetnek oldalról oldalra a mese folytatásáról.

Amandine Piu szemet gyönyörködtető illusztrációkat készített Sylvie Misslin kedves, humoros meséjéhez.

Nézd meg a videót Mórocz Adrienn színésznő előadásában: Hahó, királyfi! Merre vagy? VIDEÓ
4+
Rendeld meg kedvezményes áron itt: Hahó, királyfi! Merre vagy?

12. Meseatlasz
Meseatlasz_BORITO

Kövessétek olyan klasszikus mesék fonalát, mint a Jancsi és Juliska, Hófehérke, Óz, a nagy varázsló, Aliz csodaországban Claudia Bordin gyönyörűen megrajzolt mesetérképein!

A képzelet szárnyán repülni a lehető legjobb ezen a világon, de most próbáljátok felhasználni a mesés barangoláshoz a könyvben található térképeket! Végigkalauzolhatjátok rajtuk a kedvenc szereplőiteket, de kitalálhattok hozzájuk egészen más történeteket és befejezést is!
Nos, mire vártok? Indulhat a repülés!
Olvassatok el egy mesét, aztán nézzétek meg a térképet! De ne siessetek, mert számtalan elrejtett részlet vár felfedezésre, mielőtt visszatérnétek a földre…

4+

Rendeld meg kedvezményes áron: Meseatlasz

13. A lány, aki csillagász lett
Hugonnai_tordeles.indd

Híres magyarokat bemutató életrajzi-sorozatunkban olyan izgalmas emberek életútját ismerhetik meg az kisebbek, mint Erdős Pál matematikus, Hugonnai Vilma első magyar orvosnő, Bartók Béla zeneszerző. Kertész Edina legújabb meséjéből Balázs Júlia, az első magyar női csillagász kalandos életébe nyerhetnek betekintést az olvasók.

Élt egyszer egy kislány, aki a csillagokról álmodott. Folyton az égboltot fürkészte, és kedvenc mitológiai szereplőinek csillagképekbe vetített alakját kereste. A kislány, Balázs Júlia felnőve az első magyar női csillagász lett. Olyan munkát végzett és olyan felfedezést tett, amilyet korábban egy nőtől nem vártak el. A Sváb-hegyen, távol a világ zajától, van egy csillagvizsgáló. Egykor itt állt az ország legnagyobb távcsöve, mellyel a hol elhalványuló, hol újra felvillanó csillagokat vizsgálták. Ebben a csillagvizsgálóban élt egyszer egy tudós csillagász. Egy anya, aki nappal a földi feladatait látta el, de ahogy lement a nap, és feltűntek az éjszakai égen az első fények, visszatalált a gyerekkori álmaihoz.

Rendeld meg kedvezményes áron: A lány, aki csillagász lett

6+

14. Reszkessetek betörők
Home_alone_borito

A jól ismert történet képeskönyv változatának segítségével felidézhetjük azokat önfeledt, vidám pillanatokat, melyekben a filmet nézve is részünk van. A nyolcéves Kevin McCallister azt kívánja, bárcsak eltűnne a családja. Sosem gondolta volna, hogy a kívánsága valóra válik! Az ismert és szeretett film képeskönyv adaptációja az egész családnak szól. Kevin története mindenkit elragad: hogyan birkózik meg a két gazfickóval, akik be akarnak törni a házba, és visszatér-e a családja karácsonyra?

5+

Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron: Reszkessetek betörők

15. A tűz ösvénye
Tuz_osvenye_borito_kiajanlashoz_

Mi is melengethetné meg jobban fagyos téli napokon az olvasók szívét, mint Molnár Krisztina Rita karácsonykor játszódó kötete, A tűz ösvénye?

A víz ösvényében megismert, kedves és népes család története a Tisza és Bodrog közt fekvő kis faluban folytatódik. Az itteni rokonoknál töltik a karácsonyi szünetet a szülők meg a négy gyerek: Tamás, Misi, Boró és Lili. Csupa egyszerű öröm vár rájuk: szánkózás, hóemberépítés, nagy családi ebéd és szilveszteri tűzijáték. De ahogy az előző kötetben, úgy ezúttal is átsüt a hétköznapi történéseken a nehezen kimondható érzések heve. Ez fűti a parázs veszekedéseket és a szívmelengető pillanatokat, a titokzatos tűzhely emlékeit, a lázas kisfiú szavait és a kamaszlány szívének mélyén pislákoló szerelmet.
A Térforgó sorozat második kötetét is Simonyi Cecília gyönyörű illusztrációi teszik teljessé.

10+

Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron: A tűz ösvénye

16. Egy kismadár kettőt lép

Egy_kis_madar_kettot_lep_borito

Arról, hogy a mondókázást miért nem lehet elég korán kezdeni, Halász Andrea gyerekpszichológus mesélt nekünk a vele készített interjúban, melyet ide kattintva tudtok elolvasni: „Mondókázás közben mélyül a szülő-gyermek kapcsolat”!

Tematikus népi mondóka-sorozatunk első válogatásában számoló, kiszámoló-kiolvasó, hintáztató mondókákat gyűjtöttünk össze, amelyek nem csak az önfeledt játékra nyújtanak lehetőséget, de a korai fejlesztésben is pótolhatatlanok.
Egy, megérett a meggy, kettő… Sokan, sokféleképpen tudjuk folytatni a versikét.
A Kárpát-medence különböző tájairól származó rigmusok ismert és még sosem hallott-olvasott sorai tűnnek fel a kötetben, melyet Nagy Diána letisztult és vidám illusztrációi tesznek a legkisebbek számára is azonnal érthetővé és letehetetlenné.

0+

Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron: Egy kismadár kettőt lép

17. Álomszövő Pendula

Pendula_cov_nyomda

Szegedi Katalin és G. Szász Ilona gyönyörű meséje valamikor réges-régen, dédanyáink idejében, a Palotás vidám városkában játszódik. Ebben a városban vasárnap a tűzoltózenekar hangjaira sétáltak a hölgyek és urak. A Rigójancsi cukrászdában fagylaltoztak, Vekni péknél vették a fahéjas kalácsot, Marie-nál vásárolták gyönyörű kalapjaikat, Kaptafa Tóniónál csináltatták cipőiket. A Piac téren minden reggel elmesélték egymásnak álmaikat. Naplementekor a városka kovácsoltvas kútja mellé odaült az ábrándos kis Pendula, a kalapos kisasszony. A felhőket bámulta, amelyek néha virágra, máskor elefántra hasonlítottak. Az emberek jóízűen nevettek bolondozásain. Ám egy viharos éjszakán a pékműhelyből felszálló füstből alakot öltött a gonosz Markoláb. Attól fogva minden éjjel elrabolta és zsákjába tömködte az álmokat. Palotást beburkolta a szomorúság, mint valami szürke takaró. Vajon sikerül a kalaposkisasszonynak az álomszövő Alinda anyó és barátja, Füstfaragó Jakab segítségével legyőzni az álomrablót? Ha most szót fogadtok, és gyorsan a paplan alá bújtok, elmesélem nektek a Markoláb és kalapos Pendula történetét úgy, ahogy én a nagyanyámtól hallottam, aki az ő nagyanyjától hallotta, aki a Palotás piacán suttogó kofáktól hallotta… Vagy úgy, ahogy elképzeltem.
G. Szász Ilona kiváló meseíró és bábdramaturg története és Szegedi Katalin káprázatos képei egy réges-régi világba kalauzolják el a kisebbeket és nagyobbakat.

6+

Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron: Álomszövő Pendula

18. Derűs hétköznapok
Derus_hetkoznapok

Honnan ered a kalendárium szó? Milyen hagyományai vannak a Luca napnak, és kinek a védőszentje Szent Luca? Hogyan hasznosítható karácsony után a fenyőfáról lehullott tűlevél? Molnár Krisztina Rita Derűs hétköznapok kalendáriumában az összes, fentebb felmerült kérdésünkre megtaláljuk a választ.

A Naphegy Kiadónál jelent meg Molnár Krisztina Rita nagy sikerű Maléna kertje (2013) és Krétarajz (2016) című regénye, melyek folytatása a műfaját tekintve gyermekkalendáriumként meghatározható Derűs hétköznapok. E harmadik kötet az időre figyelmeztet. Maléna, Janó és Luca mindennapjairól olvashatunk ezúttal is, és a szerző arra hívja az olvasóját, hogy ragadjon tollat, és jegyezze fel a mindennapok megőrzendő részleteit. A főszereplő gyerekek leleményesek és ötletesek, így a napok forgatagában képesek rögzíteni a számukra fontos felismeréseket és tapasztalatokat. A legszürkébb napon is rálelnek egy-egy ritka percre, a legundokabb februárban is akad számukra valami érdekes. Simonyi Cecília nagy részletgazdagsággal kidolgozott illusztrációi különleges harmóniában élnek a szöveggel.

8+

Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron: Derűs hétköznapok

19. A világ legszebb mondái
A_vilag_legszebb_boritoKatharina Neuschaefer legszebb északi, kelta, görög-római, germán, egyiptomi, sumer regékből és mondákból gyűjteménye Nádori Lídia irodalmi igényű fordításában olvasható magyarul, Bölecz Lilla gyönyörű illusztrációival.

Hogy ki volt Parsifal, Robin Hood, Romulus és Remus, Héraklész, Tell Vilmos, Gilgames, a bolygó hollandi? Na és Ozirisz, a gólem meg Odüsszeusz?
Legendás történetek, eredetmondák és vándormondák hősei ők – életük, tetteik és kalandjaik a világ gazdag mondakincsét gyarapítják.
A széles kitekintést nyújtó válogatás ismert vagy sosem hallott-olvasott mítoszok, legendák és valós történelmi események gyűjteménye. A legszebb regék és mondák olyan könnyen befogadható, izgalmas olvasmánnyá válnak a kötet lapjain, amely végre gyerekekhez szólóan, gyereknyelven beszéli el az emberiség közös kulturális örökségét.

8+

Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron: A világ legszebb mondái

20. Boldogan éltek
Borito-3_Grimm+Andersen(6).indd

Ebben a csodálatosan illusztrált kötetben a Grimm-testvérek és Andersen legszebb meséi elvisznek minket az elvarázsolt kastélyba, ahol Csipkerózsika mély álmát alussza, a bálterembe, ahol Hamupipőke a herceggel táncol, vagy az erdőmélyi kunyhóba, ahol a gonosz mostoha megkínálja Hófehérkét a mérgezett almával. A szépen kidolgozott, meseszerű illusztrációk időtlen, varázslatos hangulatot adnak ennek a különleges kötetnek.

6+

Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron: Boldogan éltek