„Hirtelen ötlettől vezérelve rajzoltam meg a pandás képet”– Dudás Gergely (DUDOLF) illusztrátorral beszélgettünk

„Hirtelen ötlettől vezérelve rajzoltam meg a pandás képet”– Dudás Gergely (DUDOLF) illusztrátorral beszélgettünk


Dudás Gergely, művésznevén DUDOLF pár évvel ezelőtt, a „Hol a panda?” című képrejtvényével egyik pillanatról a másikra vált világhírűvé. Dudás Gergely mackós karácsonyi böngészője először egy amerikai Harper Collins Kiadónál jelent meg, most több év várakozás után végre a magyar olvasók is kézbe vehetik!

 “Hol van a panda?” című képed önálló életre kelt pár évvel ezelőtt, és több mint 180 ezer megosztást eredményezett a Facebookon. Többek között Reese Witherspoon színésznő is rajongott érte. Számítottál rá, hogy ekkora siker lesz?

Egyáltalán nem számítottam rá, nagyon meglepett és borzasztóan örültem neki. Hirtelen ötlettől vezérelve rajzoltam meg a pandás képet, alig akartam hinni a szememnek, amikor elkezdtek özönleni a like-ok és a megosztások.
2.

Eredetileg is a grafikusi/illusztrátori pályára készültél? Mikor kezdtél el rajzolni?

Sokat rajzoltam kisgyerekként, de csak az egyetem alatt kezdtem ismét foglalkozni vele. Nem ilyen irányban tanultam tovább, hobbiból nőtte ki magát.

Honnan ered a képregények, és képrejtvények iránti szereteted? Te mely képregényeknek voltál/vagy a rajongója?

Kiskoromban nagyon szerettem a Donald kacsa magazint, a Kázmér és Hubának pedig nagy rajongója vagyok már régóta. A képrejtvényeket is kedvelem, amiken lehet kicsit törni a fejünket, gyerekkoromban nagyon tetszettek az olyan mesekönyvek, amik tele voltak zsúfolt képekkel, és azokon kellett valamit keresni (mint amilyen például a Tesz-Vesz város).

A most megjelenő Mackó karácsonyi böngészője c. könyv érdekessége, hogy először a HarperCollins Kiadó gondozásában jelent meg. Hogyan jutottak el hozzád?

Amikor a pandás képem bejárta a világot, Sara Sargent-től kaptam egy levelet, aki a HarperCollins-nál dolgozott szerkesztőként, és ő érdeklődött, hogy lenne-e kedvem keresős mesekönyveket készíteni velük. Persze örömmel mondtam rá igent.
Macko_karacsonyi_bongeszoje

Mesélnél egy kicsit a munkafolyamatokról? Hogyan dolgoztátok ki együtt a Mackó karácsonyi böngészőjének ötletét? Szabad kezet kaptál az alkotás során?

A könyvön hárman ötleteltünk Sara-val és az ügynökömmel, a szintén mesekönyvíró Kirsten Hall-lal. Ők segítettek abban, hogy összeállítsuk a Mackó által megkeresendő dolgok listáját és a könyv koncepcióját is segítettek kialakítani. Abban kevésbé volt megkötve a kezem, hogy hova legyenek elrejtve a tárgyak, vagy hogyan nézzenek ki például a helyszínek, a tárgyak.  Előfordult persze, hogy át kellett alakítanom bizonyos részleteket, de a tanácsaik, ötleteik nyomán a könyv mindig egyre jobb lett.

Mely országokban jelent meg eddig a Mackó karácsonyi böngészője?

Amerikában, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Japánban, Kínában, Dél-Koreában és most Magyarországon is.
Macko_karacsonyi_bongeszoje_2

Mit dolgozol, mikor éppen nem illusztrálsz? Van „civil” állásod?

Nincsen civil állásom, jelenleg a rajzolás tölti ki a mindennapjaimat.

Mely hazai és külföldi illusztrátorok munkáit kíséred figyelemmel? Kik hatnak a stílusodra?

A kedvenc illusztrátoraim Bill Watterson és Ernest H. Shepard. Rajtuk kívül nagyon tetszenek például Eric és Terry Fan munkái, valamint rengeteg online képregényt és illusztrátort követek: Poorly Drawn Lines, False Knees, Extra Fabulous Comics, Erin Balzer, Jean Jullien csak néhány közülük.
Macko_karacsonyi_bongeszoje_3Milyen technikával készíted a képeidet?

Papírra rajzolok ceruzával és tintával, szkennelés után színezni a legtöbb esetben digitálisan szoktam.

A Mackó karácsonyi böngészője után megjelent egy halloweeni és egy tavaszi böngésző is, valamint Bethy Ferry Fox and Rabbit című mesekönyve is a te illusztrációiddal. Mit láthatunk tőled legközelebb?

Jelenleg még a Fox & Rabbit könyveken dolgozom, három kötete lesz, az első áprilisban fog megjelenni angol nyelven az Abrams Kiadó gondozásában. Nagyon élvezem az ezeken való munkát, a történetek, amiket Beth írt, viccesek és tanulságosak, barátságról, kalandokról és a félelmek leküzdéséről szólnak.

Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron itt: Mackó karácsonyi böngészője