A lány, aki csillagász lett

A lány, aki csillagász lett


Élt egyszer egy kislány, aki a csillagokról álmodott. Folyton az égboltot fürkészte, és kedvenc mitológiai szereplőinek csillagképekbe vetített alakját kereste.

A kislány, Balázs Júlia felnőve az első magyar női csillagász lett. Olyan munkát végzett és olyan felfedezést tett, amilyet korábban egy nőtől nem vártak el.

A Sváb-hegyen, távol a világ zajától, van egy csillagvizsgáló. Egykor itt állt az ország legnagyobb távcsöve, mellyel a hol elhalványuló, hol újra felvillanó csillagokat vizsgálták.

Ebben a csillagvizsgálóban élt egyszer egy tudós csillagász. Egy anya, aki nappal a földi feladatait látta el, de ahogy lement a nap, és feltűntek az éjszakai égen az első fények, visszatalált a gyerekkori álmaihoz

A szerzővel, Kertész Edinával készített interjúnkat itt tudjátok elolvasni: „Ha egy lány elolvassa a könyvet, nyitott lesz arra a lehetőségre, hogy tudós legyen.”

 

 

Az első magyar női csillagász életéről szóló kötet illusztrációit és Balázs Júlia életéről készült fotók közti párhuzamokat itt tekinthetitek meg: Párhuzamok – Az első magyar női csillagász élete régi fotókon és Kertész Edina meséjében