Karantén kitekintő  1. rész – Interjú Kertész Edinával

Karantén kitekintő 1. rész – Interjú Kertész Edinával


Most induló interjúsorozatunkban többek között arról kérdeztük szerzőinket, illusztrátorainkat, mivel töltik mindennapjaikat a karanténban, hogyan próbálják az új helyzetben is megteremteni az egyensúlyt,  mely könyveket olvassák gyerekeikkel. Olvassátok el, milyen praktikákhoz folyamodik Dodó nyomozó-sorozatunk, A lány, aki orvos lett és A lány, aki csillagász lett című kötetek szerzője, Kertész Edina. Kivételesen most az otthoni munkaállomását is megleshetitek!

Hogy telnek a napjaid a karanténban?

Tele munkával, írással, fordítással, főzéssel, biciklizéssel, jógázással. Megpróbálom a barátaimmal tartani a kapcsolatot videócseten keresztül, és elültettünk néhány babszemet a két fiammal: babfutóversenyt rendezünk. Ha szép az idő, kiülök az erkélyre egy csésze kávéval, és nézem, ahogy nőnek a szemközti fák levelei. Lelassult az élet, aminek sok jó oldala is van.
91501301_669555327218703_1738829660248080384_n (1)

Van trükköd a napi rutin megtartására? Alakítottál ki új szokásokat?

A saját napi rutinomat nem nehéz tartani, nagyjából úgy alakul a napom, ahogy eddig, csak most nem biciklizem be a munkahelyre. Viszont a munkát elég nagy kihívás összeegyeztetni a fiúk tanulásával: sokszor van megoldandó helyzet, ellenőrizendő feladat. Nagyon oda kell figyelni, hogy mindenre jusson idő, minden feladat el legyen végezve.

Megmutatnád az olvasóknak az otthoni munkaállomásod?

Most éppen nincs íróasztalom, így egy papírból készült ülőkén ücsörgök, amit nagyon szeretek. Ha nem itt dolgozom, akkor pedig a hatalmas ágyon fekszem vagy hasalok, és úgy ütöm a billentyűzetet.
Kertész Edina
91506618_986124478450208_4529538219066261504_nMit olvasol a karantén ideje alatt?

Sok mindent egyszerre, most éppen Margaret Atwood Vak bérgyilkos című regényét, a Láthatatlan nőket Caroline Criado Pereztől, ami a nemek közötti adatszakadékról szól, és Szabó Magdától és róla mindent, ami csak elérhető. Most éppen a naplóját olvasom, amikor arról ír, szakmailag milyen nehéz időket él meg. Erőt lehet belőle meríteni.

Milyen meséket ajánlanál a kisebbeknek és milyen könyveket a szülőknek?

A fiúkkal minden este olvasunk Verne: Kétévi vakáció című könyvéből. Ebben egy csapat gyerek egy lakatlan szigetre vetődik egy hajón, és gondoskodniuk kell magukról. Vadásznak, és jól beosztják a kétszersültet. Igazán a helyzethez való olvasmány. Utána pedig elolvassuk az összes magyar regét és mondát, és újraolvassuk A világ legszebb mondáit, amit Bölecz Lilla illusztrált, lenyűgözően érdekes. Most van idő mesélni, még a kiskamaszoknak is.
a_vilag_mondai-boritoA szülők is elővehetik a többkötetes műveket, én nagyon élveztem Knausgard Harcom-sorozatát, aminek hamarosan jön az ötödik része, de Jonathan Franzen könyvei is jól jönnek most, mert jó vastagok, ráadásul nagyon jól is ír. Utána pedig úgy tervezem, belemélyedek újra a Jane Eyre-be, amit tizenévesen rengetegszer elolvastam.

Miről/kiről olvashatunk tőled az idén?

A járvány miatt most minden bizonytalan. Két könyvem is érkezne, a Lajhár, az Insta-sztár, újra Hajba László elképesztően vicces rajzaival, és egy ifjúsági regény, amit Halász Bálinttal közösen írok. Emellett pedig a Naphegy kiadóval tervezzük a kimagasló magyar személyiségekről szóló sorozat folytatását, ezúttal Szabó Magdáról írok. Remélem, ha késve is, de megszülethetnek ezek a könyvek, én nagyon drukkolok nekik.