Karantén kitekintő 3. rész – Interjú Bertóthy Ágnessel

Karantén kitekintő 3. rész – Interjú Bertóthy Ágnessel


Frissen indult interjúsorozatunkban többek között arról kérdeztük szerzőinket, illusztrátorainkat, mivel töltik mindennapjaikat a karanténban, hogyan próbálják az új helyzetben is megteremteni az egyensúlyt, mely könyveket olvassák gyerekeikkel. A mai részben Bertóthy Ágnes, A fiú, akit elvarázsolt a zene című kötetünk illusztrátora osztja meg tapaszatalait az olvasókkal.

Hogy telnek napjaid a karanténban?

Meglepően gyorsan. Egyelőre még nagyon sok felhalmozott munkám van, ezért nem érzem hogy olyan sok időm szabadult volna fel. Tipikusan az az állandóan rohanó típus vagyok, akinek muszáj minden percét hasznosan töltenie. Most ezen próbálok változtatni, és kicsit lassítani a tempón. Ez elég régóta esedékes már, és remélem hosszútávon is változásokat fog hozni ez az időszak.

Van trükköd a napi rutin megtartására? Alakítottál ki új szokásokat?


Szerencsére fél állásban továbbra is dolgozom homeoffice-ban, így a reggeli távbejelentkezések adnak egy kötelező indulást a napjaimnak. Igyekszem mindenre időt szakítani, de a legfontosabb, hogy meghúzzam a határt a munka és a pihenés között, mert általában ha elkap a flow, észre se veszem hogy egész nap nem álltam fel a rajzpad mellől. A külsős-, és belsős munkák mellett kötelezően van napi mozgás (ennek a szomszédok nem mindig örülnek, főleg ha a görkori kerül elő), sütés-főzés telefonos segítséggel megtámogatva, hétvégi bulik skype sörözések formájában, a maradék szabadidőt pedig online kurzusokkal töltöm ki. Egyébként a legpozitívabb hozadéka eddig ennek a helyzetnek a nyugis reggeli a teraszon, amit azt hiszem megtartok a későbbiekben is, ha visszaállt minden a régi kerékvágásba.
erkely
Megmutatnád az olvasóknak az otthoni munkaállomásod?

iroasztalBékeidőben valahogy így fest az asztal. Munka alatt viszont úgy néz ki mint amire ráborult egy könyvespolc: tele kéziratokkal, inspirációként odahordott gyerekkönyvekkel, indokolatlan mennyiségű neon post ittel és a kutatómunkához kikölcsönzött anyagokkal.

Mit olvasol a karantén ideje alatt?Nem direkt időzítettem erre a helyzetre, de most végre nekiültem Yuval Noah Harari könyveinek, amiket egy fél éve próbálok kiolvasni. Eddig sajnos nehezen ment, mert a napi olvasás a reggeli négyeshatosozás idejére korlátozódott. Emellett az éjjeliszekrényen Dian Fossey Gorillák a ködben c. könyve felkészül, és ha még nyáron is csak az erkélyig utazunk, akkor előkerül Fekete István Tüskevárja is, hogy a nosztalgikus nyárélmény se maradjon ki.
konyvespolcMilyen meséket ajánlanál a kisebbeknek és milyen könyveket a szülőknek?

A szülőknek mindent amit az elmúlt években halogattak, és csinos kis kupacba gyűjtöttek az éjjeli szekrényen. Ezen kívül Harari könyveit szintén tudom ajánlani azoknak, akiket aggaszt a kialakult helyzet és stresszelnek az elkövetkezendő időszak bizonytalansága miatt, mert segít megérteni a világ összefüggéseit, és ezt meglepően megnyugató módon teszi.

Gyerekek (és szülők) számára pedig nagy segítség lehet az otthoni tanuláshoz, hogy ingyenessé váltak a BOOKR Kids alkalmazások:
a BOOKR Kids mesetár mind a 400 könyve április 20-ig ingyenesen elérhető a Samsung Magyarország jóvoltából, a közelező olvasmányokat is tartalmazó BOOKR Suli az iskolák zárva tartási idejére + további egy hónapig, az angol nyelv tanításához fejlesztett BOOKR Class pedig május 31-ig szintén ingyenes.

Milyen terveid vannak az idei évre, ha véget ér a jelenlegi helyzet?

Nagyon sok utazást kényszerültem elhalasztani, először is ezeket szeretném majd pótolni. Többek között a Donde Doré galéria szervezésében lett volna egy illusztrációs workshop Malagában, és bár bejelentették hogy elmarad, bízom benne hogy valamilyen formában pótolva lesz a Bolognai könyvvásár is.
Munkafronton sincs megállás, a könyvfesztiválra egyelőre töretlen lendülettel készülünk: Boldizsár Ildikó Kós Károly életét feldolgozó könyvvel a Naphegy kiadóval, és M. Kácsor Zoltán Dagalád visszavág c. könyvével a Kolibri kiadóval. Ezen kívül nyárra is be vagyok már táblázva izgalmas könyvekkel.