Karantén kitekintő 4. rész – Interjú Mészöly Ágnessel

Karantén kitekintő 4. rész – Interjú Mészöly Ágnessel


Frissen indult interjúsorozatunkban többek között arról kérdeztük szerzőinket, illusztrátorainkat, mivel töltik mindennapjaikat a karanténban, hogyan próbálják az új helyzetben is megteremteni az egyensúlyt, milyen könyveket ajánlanak a gyerekeknek és szüleiknek. A mai részben Mészöly Ági, A fiú, akit elvarázsolt a zene című kötetünk szerzője osztja meg velünk tippjeit, és mutatja meg, hogyan tud szó szerint bárhol dolgozni!
A_fiú_akit_elvarázsolt_a_zene-1

Hogy telnek napjaid a karanténban?

Mivel alapjában véve eddig is otthon dolgoztam, nagyjából ugyanúgy, ahogy karantén előtt teltek. Van egy meglehetősen nagy kertem, rengeteg a gereblyézni-metszeni-locsolni való, napokig jól ellennék anélkül, hogy kilépek a kapun. Illetve nem, mert a tudat, hogy ha szeretNÉK sem mehetNÉK ideoda, frusztrál rendesen. Plusz itthon vannak a gyerekeim (legalábbis a csapat fele, ugyanis mióta hivatalos-piroscetlis házi őrizetben vagyunk, két fiam átcuccolt a barátnőjéhez), tehát normálisabban ebédelek-reggelizem. De mivel rajtam kívül még három másik ember is itthon reggelizik-ebédel, sokkal többet kell vásárolni, mosogatni, és mindig rá kell jönnöm, hogy ma sem lett elég a pékárú. Ráadásul így, hogy kábé mindenki rutinja felborult, mindig van valami váratlan, amit meg kell oldani. Őszintén szólva meglehetősen irigyen figyelem azokat az ismerőseimet, akik végre előveszik évek óta halogatott terveiket, elkezdenek gobleint varrni (nem mintha valaha akartam volna gobleint varrni) és a kijárási korlátozást kihasználván megtanulnak szanszkritul… én speciel annak is örülnék, ha nem csúszna át folyton a tervezett feladatok negyede másnapra.

Van trükköd a napi rutin megtartására? Alakítottál ki új szokásokat?

Eddig úgy tűnik, hogy nem kellenek különösebb trükkök. Új szokás, hogy esténként edzőterem helyett online tornázom a pincében. Legalábbis mikor sikerül „odaérnem” – mindenesetre a többiek jókat derülnek azon, hogy így is képes vagyok lekésni a bemelegítés felét. De mivel alapvetően nem volt rutinom, nem nagyon volt mit megtartani.

Megmutatnád az olvasóknak az otthoni munkaállomásod?

Megmutatnám, ha lenne… de mivel a férjem is home office-ban van, ő elfoglalta a dolgozószobát (amit egyébként viszonylag ritkán használtam, de most úgy érzem, hogy nagyon-nagyon hiányzik), tehát én ott írok, ahol épp megtelepszem: ebédlőasztal, fotel, nappali kanapé, hálószoba… esetleg az állatorvos előtt a járdaszél, mert a héten a macskát hordom injekciókúrára, de a váróban nem tartózkodhatunk. De mivel alapjában véve csak a laptopra van szükségem és egy bögre kihűlt kávéra, ez nem jelent nagy gondot.
Mészöly Ági_2

Mit olvasol a karantén ideje alatt?

Híreket, statisztikákat, mindmeghalunk és eztisatudjukkikcsinálták konteókat (utóbbiakat szórakozásból).
Múlt héten elolvastam Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyvét, és nem tudom hányadszorrra az Ötös számú vágóhidat, csak hogy érezzem, hogy jelenlegi helyzetünk nem is olyan rémes. Meglepő, de egyelőre nem érzékelem, hogy mindenre sokkal több időm lenne, mint egyébként.

Milyen meséket ajánlanál a kisebbeknek és milyen könyveket a szülőknek?

Sünimanót, Bolygóvadászokat, Szabadlábont, Emberek országát… olyan könyveket, amik inkább izgalmasak mint elmélyülősek, és behúznak a saját világukba, hogy kicsit elfeledkezhessünk a gondjainkról. És ez a felnőttekre is vonatkozik. Kifejezetten karantén-kompatibilis az új online interaktív ifjúsági regény, amit a Tilos az Á oldalán írunk az olvasókkal együtt – CSEPP címen vagy a #csepp-pel kereshettek rá, szavazzatok ti is, hogy hogy folytatódjon! És szerintem akkor sem kell vacakul éreznünk magunkat, ha egy egy-nap nem jutott idő vagy motiváció közös vagy saját olvasásra – vannak remek mesesorozatok, amik családi programnak is tökéletesek.
Mészöly_Ági_munka

Milyen terveid vannak az idei évre, ha véget ér a jelenlegi helyzet?

A terveim egy részét – hogy miket szeretnék megírni, például – egyáltalán nem befolyásolja a járvány. A külföldi konduktori munkáimat az év első felében természetesen nem tudom folytatni, sajnos ez nem az a fajta dolog, amit online lehet csinálni. Ezeket szeretném mindenképpen bepótolni. De arról például fogalmam sincs, hogyan alakul majd át a világ, és mennyiben változnak majd az utazási lehetőségek. Mindenesetre amíg lehet, kitartok az álmaim mellett, és megpróbálok eljutni azokra a helyekre, ahova terveztem.