Karantén kitekintő 5. rész – Interjú Molnár Krisztina Ritával

Karantén kitekintő 5. rész – Interjú Molnár Krisztina Ritával


Múlt héten indított interjúsorozatunk 5. részében Molnár Krisztina Rita, a Maléna kertje, Kréta-rajz, Derűs hétköznapok és A tűz ösvénye   című kötetek szerzője mesélt nekünk arról, hogyan telnek napjai a karanténban, miként próbálja az új helyzetben is megteremteni az egyensúlyt, milyen könyveket ajánl a gyerekeknek és szüleiknek. Olvassátok vele készített interjúnkat, és csodáljátok meg kertjének apró, gyönyörű részleteit!

Hogy telnek napjaid a karanténban?

Az jó, hogy egyelőre ez még csak egy rendkívül beszűkült mozgástér, de nem karantén, és remélem, nem is lesz az. Az életem részben úgy telik, mint eddig. Mióta szabadúszó lettem, a napok egy részét eddig is itthon töltöttem írással, időnként szerkesztéssel. A heti rendszerességgel tartott íróműhelybe, a Szószövőre viszont nem tudok eljutni Biatorbágyra, a Kisgombos Könyvesboltba, hiszen nekik is be kellett zárniuk. A közönségtalálkozók is mind elmaradnak a járványveszély miatt. Továbbra is írok, és ha jó az idő, próbálom rendezgetni a kertet a téli hónapok után. Szinte minden nap főzök is. Igyekszem úgy szervezni, hogy csak hetente egyszer vagy kétszer kelljen elmenni boltba vagy postára, de sétálni szinte minden nap szoktunk. Sok idő megy el a családtagokkal való telefonálással, ezt is próbálom beosztani, de szerencsére jó nagy családom van. A híreket csak naponta kétszer olvasnom el, reggel és este, nem akarom, hogy eluralkodjon bennem a félelem, de szembe kell nézni a realitással is. A járvány másodlagos következményei, az eddig felszín alatt lévő problémák most még élesebben kerülnek elénk – a szegénységben élők, a zsákfalvak lakói, az ezekben a régiókban élő gyerekek eszköztelensége a távoktatáshoz, a tehetetlenség érzése, hogy az ember nem tud mással segíteni, mint egy-egy fb-poszttal, legalább annyira nyomasztó, mint ez a láthatatlan ellenség, a koronavírus.
fal 1

Milyen új kihívások elé állít a megváltozott helyzet?

A legnehezebb talán az, hogy nem tudunk találkozni a nem velünk élő szeretteinkkel és a barátainkkal. Az csoda, hogy létezik telefon és internet, így mégsem kell egészen elszakadnunk egymástól. Az is új feladat volt, hogy létrehozzak egy skype-csoportot a szószövő műhelybe járó kamaszoknak, de közösen megoldottuk, és látom, hogy mennyit jelent nekik is, hogy a mindennapjaikból nem tűnt el ez a heti egy találkozás, az alkotás öröme, a beszélgetés. A közönségtalálkozók közül a májusi 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét elmaradása bánt a leginkább, mivel ahogy tudom, ötszáz gyerek készült arra, a Kréta-rajz köré szerveződő, a könyvhetet megelőző olvasójátékban, hogy majd személyesen találkozzunk. Egyfelől ezért kezdtem bele két-háromnaponta a Maléna kertje videós felolvasásába, hogy virtuálisan létre tudjon jönni valamiféle találkozás. Másfelől azoknak a szülőknek a kedvéért, akiknek az otthonról végzett munka mellett kell segíteniük a gyerekeik távoktatását. Reméltem, egy kis segítség, ha valaki csak negyed szabad órát kap, vagy ha leül hallgatni és nem neki kell mesélnie. Töprengtem előtte, ez a videós műfaj nekem szokatlan volt, és mivel nem színésznő, hanem író vagyok, először idegenkedtem tőle, de aztán úgy döntöttem, ezekben az időkben egyes dolgokban más szabályok érvényesek. Ez abból is kiderült, hogy már korábban több kiadó vagy művelődési ház megkereste a szerzőket hasonló kéréssel. Ez például mindenképp új kihívás volt számomra – megtalálni a megfelelő fényeket, feliratozni a felvételt nem rutin az életemben – eleinte nem is sikerült hibátlanul.

Van trükköd a napi rutin megtartására? Alakítottál ki új szokásokat?

Nagyon fontos, hogy ezekben a szinte egyforma napokban megőrizzük az időt. Az egyik egyetemista fiammal, aki itt tölti ezt a különös időszakot, egyik nap észrevettük, hogy nem tudunk visszaemlékezni rá, mit is ettünk négy nappal korábban. Pedig most nagyon tudatosan tervezzük ebből a szempontból a bevásárlást is. Akkor elhatároztuk, hogy hetente egyszer összeírjuk, mikor mit ebédeltünk. Ami fontos még szerintem, bár lehet, hogy ez evidencia, de hogy a külsőnkre érdemes ugyanúgy figyelni, mintha elmennénk otthonról. Felöltözni, beágyazni, hajat ápolni, az asztalt megteríteni miért kellene másképp, mint más napokon? Szerintem ezek az apróságok most, hogy beláthatatlan, hány hónapig élünk majd így, megtartó erők.
virag_

Megmutatnád az olvasóknak az otthoni munkaállomásod?

A konyha egyik felében lett kialakítva a „dolgozószobám”. Ennél az asztalnál szoktam írni. Ha kinézek az ablakon, látom a kertet.
Videós felolvasás

Mit olvasol a karantén ideje alatt?

Most éppen Nádas Péter Évkönyvét olvasom újra, az ő írói hangja végtelenül megnyugtat. Előtte pedig Jon Fosse A másik név című regényét fejeztem be (Dobos Éva fordítása). Ezen kívül ott van az ágy melletti könyvkupacban Mesterházi Mónika Evidenciák című esszékötete, az Agatha Christie munkanaplóiból készült könyv (John Curran: Agatha Christie és a gyilkos szándék, ford. Siklós Márta) és Parti Nagy Lajos A fagyott kutya lába című novelláskötete. Ezekből felváltva olvasok egyet-egyet, attól függően, hogy melyik hangra van nagyobb szükségem éppen. A fiammal, ha éppen mind a ketten egyszerre érünk rá, Defoe A londoni pestis című járványbeszámolóját olvassuk fel, és ha elég sokáig leszünk összezárva, gondolom, eljutunk Camus A pestis című regényéig is.

bty

Milyen meséket ajánlanál a kisebbeknek és milyen könyveket a szülőknek?

Azt hiszem, most tényleg annak az ideje jött el, hogy fel lehetne eleveníteni a közös olvasást, amikor a családok együtt fogadnak be egy-egy történetet. Ilyenkor lehet nehezebb szövegeket is választani, hiszen van idő a megbeszélésre is. Biztos elővenném a Lamb-testvérek Shakespeare-meséit, ha most lennének kicsik a gyerekeim. A még kisebbeknek Tove Jansson Múmin-könyvei is jó olvasmányok lehetnek most, talán segítenek abban, hogy milyen attitűddel lehet könnyebbé tenni, ha a mindennapjainkba beleszól egy katasztrófahelyzet. Ahogy Timothée de Fombelle Ágról szakadt Tóbiását (Pacskovszky Zsolt fordítása) is ezért ajánlanám. Lázár Ervin minden időkben érvényes Bab Bercijét pedig, azt hiszem, mindenkinek érdemes lenne felnőtt fejjel is elolvasnia, felolvasnia a gyerekének.

sdr

Milyen terveid vannak az idei évre, ha véget ér a jelenlegi helyzet?

Bízom benne, hogy nem változik meg annyira a világ a koronavírus-járvánv következtében, hogy ne lehessen folytatni az eddigi munkámat. Hogy tudom a valóságos térben tartani a Szószövő Műhelyt. Remélem, az elmaradt közönségtalálkozók egy későbbi időpontban meg lesznek tartva. Addig is rendbe szeretném tenni a könyvespolcot, és folytatni a Gombosdoboz című regény írását. Eredetileg azt hittem, nyáron elutazom az Őrségbe, hogy megírjam a Térforgó-sorozat negyedik kisregényét, A levegő ösvényét. Ez az utazás már bizonyára elmarad. De mindez most másodlagos. Most nagyon hosszú távra nem tervezek. Inkább arra gondolok, hogy ha visszatér a meleg, elültetek néhány szamóca-palántát, amit tegnap kaptam ajándékba az egyik szomszédomtól.