Karantén kitekintő 6. rész – Interjú Dudás Gergellyel

Karantén kitekintő 6. rész – Interjú Dudás Gergellyel


Múlt héten indult interjúsorozatunkban arról kérdeztük szerzőinket, illusztrátorainkat, mivel töltik mindennapjaikat a karanténban, hogyan próbálják az új helyzetben is megteremteni az egyensúlyt, milyen olvasmányokat ajánlanak a gyerekeknek és a felnőtteknek. Mai részünkben a képrejtvények mestere, a Mackó virágos böngészője és a Mackó karácsonyi böngészője című köteteink szerzője, Dudás Gergely (DUDOLF) osztja meg tapasztalatait az olvasókkal.

Hogy telnek napjaid a karanténban?

Azon kevés szerencsések közé tartozom, akiknek nem igazán borult fel az eddigi élete a jelen intézkedések következtében. A haverok is azzal cikiztek, hogy eddig is karanténban voltam: itthonról dolgozom, így nagy változás nem történt velem. Szerencsére itt, ahol most élünk, van teraszunk és egy kis hátsó kert, így oda bármikor ki tudunk „ugrani”.

Milyen új kihívások elé állít a megváltozott helyzet?

Most átszoktunk arra, hogy csak heti egyszer megyünk el vásárolni, így például a lépésszámlálóm minden este méltatlankodik, hogy közelében sem járok a napi ajánlott lépésszámnak – ezt igyekszem azzal kompenzálni, hogy többet sportolok itthon. A rokonaimat és a barátaimat nem látom, velük csak telefonon és online tartom a kapcsolatot: ez nehéz, de most az a legfontosabb, hogy vigyázzunk magunkra és egymásra. Minél inkább betartjuk a szabályokat, remélhetőleg annál hamarabb véget ér ez a helyzet.

Van trükköd a napi rutin megtartására? Alakítottál ki új szokásokat?

Amikor elkezdtem itthonról dolgozni, kezdetben okozott némi nehézséget, hogy magamnak kell beosztanom az időmet, könnyen kicsúszhat így az ember kezéből. De igazából csak következetesnek kell lenni, mintha egy munkahelyen ülnék: reggel kilenckor kezdődik a meló, és próbálom nem elterelni a figyelmemet.

Megmutatnád az olvasóknak az otthoni munkaállomásod?
Dudas Gergely_munka_Ennél az íróasztalnál szoktam dolgozni. Így néz ki, amikor tudom, hogy le lesz fotózva, egyébként kicsit kupisabb: munka közben vázlatok, rajzok és papírfecnik szokták elborítani.

Mit olvasol a karantén ideje alatt?

Én a régi Rejtő Jenő könyveimet meg Dolák-Saly Róbert Madáretetőjét vettem elő pár napja, azokat olvasom újra – bár az egyik újévi fogadalmam az volt, hogy idén nem olvasok olyat, amit egyszer már elolvastam, most úgy éreztem, rám fér egy kis röhögés.
Dudas Gergely_munka

Milyen meséket ajánlanál a kisebbeknek és milyen könyveket a szülőknek?

Mindenképpen valami olyasmit, ami derűs és amibe bele lehet feledkezni, hiszen ettől a helyzettől mindenki szorong valamelyest. A kicsiknek is valami vidámat ajánlanék: A kis Nicolas volt gyerekkoromban az egyik kedvencem, azon nagyon sokat lehet nevetni, Romhányi József Szamárfülén is rengeteget szórakoztam, de mondjuk a Micimackóval sem lehet mellényúlni.

Milyen terveid vannak az idei évre, ha véget ér a jelenlegi helyzet?

Sokat szeretnék majd kirándulni, moziba, étterembe járni, barátokkal találkozni felszabadultan, mint korábban.

Dudás Gergely legújabb, képrejtvényekkel teli, mackós böngészőjébe itt tudsz beleolvasni: Mackó virágos böngészője

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan robbant be Gergely a köztudatba és miként tett szert rövid időn belül százezres követő táborra, olvasd el vele készített interjúnkat: “Hirtelen ötlettől vezérelve rajzoltam meg a pandás képet.”