Inspiráló példaképek, valódi mesehősök gyerekeknek

Inspiráló példaképek, valódi mesehősök gyerekeknek


Miért fontos, hogy a kisebbek is megismerjenek értékes példaképeket, találkozzanak inspiráló életutakkal? Életrajzi sorozatunkban olyan híres magyarokat ismerhetnek meg, mint a világhírű matematikus, Erdős Pál, az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma, a zeneszerző, Bartók Béla, vagy az első magyar női csillagász, Balázs Júlia. A sorozatban megjelent köteteknél nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a kisebbek számára is könnyen érthető, színes képeskönyv formátumban mutassuk be nekik híres magyarok életét. Arról, hogy miért is töltenek be fontos szerepet életünkben a példaképek, Boldizsár Ildikó meseterapeuta mesélt egy korábbi cikkben:

„Időnként megkérdezek hozzám közel álló embereket, hogy van-e példaképük? Általában meglepődnek a kérdésen, zavarba jönnek, egyenes, határozott választ azonban csak ritkán kapok. Velem egyidős barátaim némi gondolkodás után általában a tanáraikat, mestereiket nevezik meg példaképüknek, a fiatalok pedig focistákat, rockzenészeket, színészeket, bloggereket, a média által „felpumpált” szerencselovagokat és divatmagazinok photoshopolt szépségeit.”

A meseterapeuta a későbbiekben arra is felhívja az olvasók figyelmét, hogy óriási különbség van az eszménykép és a példakép között, mivel az eszményképként szolgáló celebek csak egy ideig képesek betölteni az „eszménykép” szerepet, addig a példaképek egy életen át végigkísérhetnek minket. Az eszményképek nem fognak hitelesen viselkedni, vagy morális példát mutatni, míg a példaképeket cselekedeteiken keresztül ismerhetjük meg.

„Csakhogy napjainkban valóban nem olyan egyszerű példaképekre találni, holott égetően nagy szükség lenne rájuk. Ezért is örültem meg a Naphegy Kiadó sorozatának, amely 5-8 éves gyerekek számára mutat be olyan személyeket, akiket méltán tekinthetnénk példaképeknek. Az első könyv Erdős Pál matematikus életét dolgozta fel (A fiú, aki imádta a matekot), a második az első magyar orvosnőről, Hugonnai Vilmáról szólt (A lány, aki orvos akart lenni), a harmadik Bartók Béláról (A fiú, akit elvarázsolt a zene), a negyedik pedig az első magyar csillagásznőről, Balázs Júliáról (A lány, aki csillagász lett).”

A Könyvesblog Boldizsár Ildikóhoz hasonlóan szintén arra hívja fel a figyelmünket, hogy valódi emberek élettörténete legalább olyan fontos és izgalmas lehet, mint a kitalált mesehősöké.

„Híres emberekről ritkán mesélünk kisgyerekeknek, pedig nincs kőbe vésve, hogy csak kitalált szuperhősök vagy királylányok lehetnek a mesék hősei. Hogy a valódi, hús-vér emberek élettörténete is lehet kalandos és tanulságos, azt a Naphegy Kiadó szuper életrajzi sorozata is jól bizonyítja.”

A fiú, aki imádta a matekot

Print

Deborah Heiligman meséjéből megtudhatjuk, hogy Erdős Pált már kisgyerekként is elvarázsolták a számok, felnőttkorára pedig ő bűvölt el mindenkit újszerű és játékos matematikai gondolkodásával. Végtelenül fontosnak tartotta, hogy a matematikusok közösen gondolkodjanak régi és új kérdéseken, feladatokon. A „budapesti varázsló” – ahogy nevezték – remek társasjátéknak tekintette a matekot, s ezzel mindenkinek a szívébe lopta magát. Ebben a kis kötetben kedves rajzokon keresztül elevenedik meg hihetetlen élettörténete.

A kötetet itt tudod megrendelni kedvezményes áron: A fiú, aki imádta a matekot

A lány, aki orvos akart lenni

Hugonnai VilmaAz első magyar orvosnőről, Hugonnai Vilmáról Kertész Edina először írt könyvet a 4-8 éves korosztály számára. Arról, hogy miért éppen rá esett a választása, és milyen ember volt Hugonnai Vilma, egy vele készült interjúban mesélt.

„Vilma több évtizeden át küzdött azért, hogy orvos lehessen, ami az akkori Magyarországon nem volt könnyű. Mégsem adta fel, és ez a kitartás volt az, ami számomra különlegessé tette az életútját. Pontosan tudta, mit akar, és el is érte, pedig számtalan akadály állt előtte. Lenyűgözőnek tartom ezt a fajta szelíd, de makacs kitartást.”
Hugonnai_tordeles.inddA könyv bemutatóján további kérdésekre is válaszolt: Interjú A lány, aki orvos akart lenni szerzőjével, Kertész Edinával

Maros Krisztina illusztrátor rengeteget kutatott, hogy Hugonnai Vilma életét a lehető leghitelesebben- és korhűbben jeleníthesse meg az első magyar orvosnő életéről szóló képeskönyv lapjain.

Az első magyar orvosnőről szóló mesét itt rendelheted meg kedvezményes áron: A lány, aki orvos akart lenni

A bemutatón ő is mesélt a könyv keletkezésének kulisszatitkairól: Interjú a lány, aki orvos akart lenni illusztrátorával, Maros Krisztivel 

A fiú, akit elvarázsolt a zene

Print
A sorozat 3. részében ezúttal egy művészi területen tevékenykedő fiú, Bartók Béla zeneszerző életét vette górcső alá Mészöly Ágnes. A kötetből kiderül, hogyan figyeltek fel Bartók Béla tehetségére, az, hogy előbb tudott énekelni, mint beszélni, és az is, hogy amíg a zenében egyáltalán nem volt szabálykövető, addig az életben végletekig precíz volt.

„A gyerekkora mesés és elbűvölő. Az ifjúsága lázadó és lelkesítő. Azt hiszem, nem csak azok a gyerekek csodálkozhatnak rá az ő történetén keresztül a zene erejére, akik esetleg a Mikrokozmosz darabjain keresztül ismerkednek a zongorával…”
A fiú, akit elvarázsolt a zene_Meszöly_Agnes
Bartók Béla kalandos életútját Bertóthy Ágnes illusztrátor elevenítette meg, Maros Krisztinához hasonló módon, szintén a legapróbb részletekre, történelmi korhűségre való odafigyeléssel.

A világhírű magyar zeneszerzőről szóló mesét itt tudod kedvezményes áron megrendelni: A fiú, akit elvarázsolt a zene

Nézz meg egy részletet a meséből itt:  A fiú, akit elvarázsolt zene

Itt pedig beleolvasni: A fiú, akit elvarázsolt a zene

A lány, aki csillagász lett
PrintKertész Edina ezúttal az első magyar női csillagász, Balázs Júlia életét mutatta be a Bölecz Lilla által illusztrált képeskönyv lapjain.

„Lenyűgözött, ahogy Júlia élt: nappal a háztartást vezette és a négy gyerekről gondoskodott, éjjel pedig csillagászati megfigyeléseket nézett. Mindig is azt éreztem, hogy túl keveset beszélünk a női tudósokról. Most a Naphegy Kiadónak köszönhetően olyan nagy szerencsém volt, hogy írhattam egy női csillagászról.”

A Könyvesblog a következő szavakkal méltatta Balázs Júlia életét bemutató kötetünket:

„Egyszerűen jó kézbe venni ezt a könyvet: jók az arányok, a csillagképekkel teleszórt előzék hosszas böngészésre invitál, Bölecz Lilla pedig a képeivel úgy tudott meseszerű atmoszférát teremteni, hogy közben egyszer sem merül fel bennünk az a gondolat, hogy ne a valóságot látnánk.”
A lany_aki_csillagasz lettBoldizsár Ildikó így zárja sorait ajánlójában:

„Az illusztrációk azonban sokat segítenek a megértésben, és igazi csemegét jelentenek a szülőknek. A különböző történelmi korokat felidéző képi jelentések feloldására talán nincs is minden esetben szükség, sokkal nagyobb öröm a könyvek végén elhelyezett információk közös böngészése. Kedvenceim a csillagásznőket felvonultató tablók, lenyűgözött, hogy ilyen sok nő kutatta a csillagokat a történelem folyamán. Gyerekként egészen bizonyosan közülük választottam volna példaképet magamnak.”

A kötet apropóján készült teljes interjút Kertész Edinával itt olvashatod: “Ha egy lány elolvassa a könyvet, nyitott lesz a lehetőségre, hogy ő is tudós legyen.”

Balázs Júlia életét és mesés párhuzamokat itt lesheted meg: Párhuzamok – Az első magyar női csillagász élete régi fotókon és Kertész Edina meséjében

Az első magyar női csillagászról szóló mesébe itt tudsz beleolvasni: A lány, aki csillagász lett

A könyvet itt tudod kedvezményes áron megrendelni: A lány, aki csillagász lett

+1 MEGLEPETÉS

A sorozat 5. részében Kós Károly építész, író, polihisztor életét ismerhetik meg a kisebbek Boldizsár Ildikó elbeszélésében, Bertóthy Ágnes rajzaival.
Kos_leadas.indd