Így szerettesd meg vele az olvasást! – Kaland, varázslat, nyomozás első olvasóknak

Így szerettesd meg vele az olvasást! – Kaland, varázslat, nyomozás első olvasóknak


Időről időre felmerül a kérdés, ha a gyerek tud már önállóan olvasni, mit érdemes a kezébe adni? Mi szüséges ahhoz, hogy az olvasás beépüljön a mindennapos tevékenységek közé? Milyen feltételeknek kell egy könyvek megfelelnie ahhoz, hogy megszeressék az olvasást? Szerintünk ehhez elég egy kis nyomozás,  némi kaland, csipet varázslat és némi bűbáj! Mi ugyanis ismerünk két igazi karaktert, akik garantáltan segítenek abban, hogy az olvasás semmiképp se szenvedés, hanem izgalmas, örömteli és varázslatos tevékenység legyen!

1. Bors Bori-sorozat
Bors Bori_banner

Hadd mutassuk be nektek Bors Borit, a tízéves, elképesztően vagány kislányt, aki úgy dönt: nyomozó lesz. Ő és csapata sosem pihen, hiszen mindig és mindenhol akad egy felderítésre váró rejtély! Boriék hol a világ legcukibb kutyájának eltűnése után nyomoznak, hol a vidámparkban lába kélt tárgyakat próbálják megtalálni, vagy épp rájönni, valóban léteznek-e kísértetek…

Bors Bori vagány karakterével már önmagában is rendkívül könnyű azonosulni, de a kinyomozásra váró rejtélyek, izgalmas kalandok mellett a dinamikus, képregényszerű rajzok, különleges tipográfiai kiemelések is nagy mértékben elősegítik az olvasók figyelmének lekötését.
Bors Bori_csapat„Ahhoz, hogy az olvasás rendszeresen visszatérő, szerethető szokássá nője ki magát szükség van olyan könyvekre, amik újra és újra visszavándorolnak a célszemély kezébe. Mert jófejek a szereplők, beszélgetéseik azon a csatornán folynak, ami egy hús-vér gyereknek is élvezetes, ráadásul nemcsak érdekes, de vicces is a történet. Változatos a tipográfia és az oldalakat -látszólag- sűrűn megtöltő rajzok, a néha képregényszerűen betűzdelt szövegeket nem kihívás, hanem öröm és izgalom olvasni.”

Szmutni Ibolya, hintafa blog (Ulrike Rylance: Bors Bori)

A szerző, Ulrike Rylance a felhőtlen szórakozás biztosítása mellett arról is gondoskodott, hogy a gyerekek szókincse észrevétlenül is fejlődjön, ugyanis Bors Bori időről időre megtanít minket 1-2 idegen szóra, melyek teljesen természetes módon kapcsolódnak a történet cselekményéhez.
dzsasztin_Bors_Bori„Már a borítóról látható, hogy nem egy szokványos kiadvánnyal állunk szemben. Ha pedig felütjük, rögtön szembetűnik a rendkívül változatos betűkészlet, a nagyon jól eltalált grafika. Az egész könyv él, le se tagadhatja a dinamizmust. És épp ettől olyan vonzó. Lehet, hogy felnőtt szemmel már inkább kicsit fárasztó, de egy gyereknek ez minden lehet, csak unalmas nem.”
Bors Bori_Kémek a strandon

R. Fonyó Barbara, Mom with five (Képregényt olvasni ne féljetek, jó lesz)

„A 2. osztályos lányunk vette a kezébe (nem titkoltan neki vásároltam), és azt kell mondjam az egyéni olvasásnak ilyen sikere még nem volt. Most rendelhetem a többi részét .. :)”

raonbevik, moly.hu

Bors_Bori_kirandul_az osztaly_beleolvaso_res-1
Sok illusztrációval, nagy betűkkel, játékos szövegrészletekkel tartja fenn a gyerekek figyelmét, miközben a történet is könnyen befogadható, vicces és izgalmas.”

pagony.hu (Ezeket olvasd el a szünetben!)

Rendeld meg a sorozat köteteit kedvezményes áron itt: Bors Bori-sorozat

Olvass bele a legújabb Bors Bori könyvbe itt: Bors Bori – Kirándul az osztály

2. Garabonci Gréti – sorozat
garabonci gréti banner

Bors Bori mellett mindenképp szeretnénk nektek bemutatni egy másik kislányt, Garabonci Grétit, akinek más különleges képessége van, mint Borinak…Gréti első ránézésre pont olyan, mint a többi nyolcéves kislány, de van egy nagy titka: tud varázsolni. A kis boszorkány sokszor szeretné használni varázslatos képességeit, de az erre tett kísérletei természetesen sosem alakulnak zökkenőmentesen!
Garabonci Greti_es_a_husveti_nyuszi_res-1
Garabonci Greti_es_a_husveti_nyuszi_res-2

A rengeteg bűbáj, fondorlat és izgalmas cselekményszövés mellett persze az sem elhanyagolható, hogy a Garabonci Gréti-sorozat kimondottan első olvasóknak íródott, a szövegértésben óriási segítséget jelentenek a nagyobb, jól olvasható betűk, és a sűrűn illusztrált oldalak.

„Ez a könnyedség, a gyerekekkel való közösségvállalás, a hétköznapi élethelyzetek, a főszereplő és az olvasó életkori egyezése, a kiadvány technikai kivitelezése (igazi könyv küllem, kevés szöveg, sok kép, megfelelő betűtípus) teszik tökéletes első olvasókönyvvé ezt a hat részes minisorozatot.”

R. Fonyó Barbara, Mom with five (Kevés szöveg, sok kép: így varázsold el a kezdő olvasót!)

A sorozat a cikk megjelenése óta 10 részesre bővült. Az eddig megjelent részek között itt tudtok mazsolázni: Garabonci Gréti-sorozat

„Leginkább az olvasni tanuló korosztálynak való, ami már belelapozáskor is felismerhető. Gréti azonnal belelopta magát a szívembe.”

gab001, moly.hu

„Ez az első találkozásom Grétivel és úgy érzem elég jól indul a kapcsolatunk. 🙂 A történet olvastatja magát, a szereplők szerethetőek.”

icu79, moly.hu

„A könyv felépítése abszolút kezdő olvasó barát, hatalmas betűkkel, rövid fejezetetekkel és szuper illusztrációkkal van tele.”

Slyadrien

Olvass bele a legújabb Garabonci Gréti – sorozat részébe itt: Garabonci Gréti és a húsvéti nyuszi