Nagy változásokról kicsiknek – Kicsi Mimi-sorozat

Nagy változásokról kicsiknek – Kicsi Mimi-sorozat


Sokszor felmerülő kérdés, hogyan vészelhetjük át a nagy változásokat kisgyerekes szülőként? Mit olvassunk, milyen könyvek nyújthatnak segítséget a kisebbeknek, ha például költözünk, érkezik a kistesó, vagy kezdődik az ovi?

Az Öreg Tölgy mélyén él egy nyuszicsalád, ahol a kis nyuszinak, Kicsi Miminek épp a fent említett problémákkal kell megbirkóznia. A nyuszicsalád megálmodójának, Tamás Zsuzsának pont az volt a célja a Kicsi Mimi-sorozat megírásával, hogy a sorozat különböző részeiben olyan problémákat járjon körül, amelyek elsősorban a kis- és nagyóvodás korosztályt érintik.  Legyen szó költözésről, ovikezdésről, új barátokra találásról vagy az orvoshoz való ellátogatásáról.

„Amikor elkezdte írni a meséket, elhatározta, hogy addig írja, amíg segíteni tud a „nagy változásokat” megélő kisgyerekeknek – mondta egy interjúban a szerző, Tamás Zsuzsa. Két kislányának, Zsófinak és Sárinak kedvesek ezek a történetek, és boldogok, hogy egy rendhagyó „napló” rögzíti életük meghatározó pillanatait.”

Szepesi Dóra, prae.hu (Kicsi Mimi és a nagy változások)

Zsuzsa egy vele készített, korábbi interjúnkban részletesebben is mesélt a sorozat létrejöttéről:

“A 2014-es év nagy változásokat hozott az egész családunk életébe, de bizonyos szempontból talán az akkor 3 éves Zsófi lányomat viseleték meg a legjobban ezek a változások. Gondold el: szeptemberben elkezdte az óvodát, októberben új lakásba költöztünk, novemberben megszületett a kishúga, és mindezzel párhuzamosan kezdetét vette egy egészségügyi kálvária is, amely nemcsak a szokásos két nap ovi-egy hét betegség ritmusban merült ki, hanem majd egy évig elhúzódott, és nagyon meggyötörte szegénykémet. Eredetileg ezt a négy témát szerettem volna megírni (Kicsi Mimi és a nagy változások munkacímen kezdtem a munkát), de gondoltam, elosztom a négy témát egy évre: aki szemfüles, már észrevehette, hogy minden Mimi történetnek egy-egy évszak ad hátteret.”

Kicsi Mimi_karacsonya_2Ebben a korban nem könnyű a változások okozta érzelmeket felismerni, pláne mesélni róluk, viszont Mimi figurájával azonosulva a sokkal könnyebb feldolgozni és beszélni ezekről az érzésekről.

„Ez is egy olyan időszak, amikor hatalmas változások mennek végbe a gyerekek életében, mind érzelmileg, mind életkörülményeikben. Jöhet kistesó, óvoda, ahol barátokat kell találni, elválni naponta pár órára anyától. Ezért akár egy napon belül is sokszor felbukkan a szeparációs félelem, düh, féltékenység ijesztő kavalkádja. Sok bonyolult érzelem, amit se felismerni nem könnyű sem pedig kezelni. De még ha nevet is tudnának adni ezeknek a felkavaró érzelmeknek, az óvodáskor még nem az pillanat, amikor pusztán a felismerés segít minket az érzelem hatókörén kívülre helyezkedni.”

Szmutni Ibolya, Hintafablog (Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya)

Tamás Zsuzsa egy olyan megnyugtató, szeretetteljes és védelmező családot épített fel a kis nyuszi, Mimi köré, ahol minden problémáról lehet és kell is beszélni, így a konfliktusok rendre elsimulnak.

A sorozatban 7 kötet jelent, melyekben az ovikezdéstől egészen az iskola első osztályáig kísérhetjük Mimit.

1. Kicsi Mimi és a Kökény ovi

Kicsi Mimi_es_a_Kökeny_oviKicsi Mimi nagy változások elé néz. Nyuszimama úgy véli, kinőtték a régi üregüket, el kell költözniük, ráadásul itt az ideje, hogy Mimi elkezdjen óvodába járni. Mimi egyáltalán nem örül. Mi lesz a mohafiguráival, a gesztenyebabáival és az ágyikójával? És miért kell óvodába mennie, amikor legszívesebben otthon maradna a mamával? Tamás Zsuzsa író ezúttal két kedves mesével fordul a kisebbekhez, akik talán éppen hasonlóan nagy változások előtt állnak.

Nézd meg a mesét itt: Kicsi Mimi oviba megy

Rendeld meg kedvezményes áron a könyvet: Kicsi Mimi és a Kökény ovi

2. Kicsi Mimi nagytesó lesz

Kicsi Mimi_nagytesó lesz
A már megismert Mimi izgatottan várja kistestvére születését. Amikor végre teljesül a nagy álma, és valakinek a nagytestvére lehet, csalódottan tapasztalja, hogy az anyukája figyelmén ezentúl már mindig osztoznia kell az új jövevénnyel

Nézd meg a mesét itt: Kicsi Mimi nagytesó lesz

Rendeld meg kedvezményes áron könyvet: Kicsi Mimi nagytesó lesz

3. Kicsi Mimi barátai

kicsi-mimi-es-barataiA barátság nagyon fontos dolog egy kisnyúl életében. A barátokkal nagyon jókat lehet játszani, de az is előfordul, hogy az ember legjobb barátja elutazik, és talán nem is látják többé egymást. A Kicsi Mimi sorozat harmadik kötetének két meséje a barátságokról szól, most is segítséget nyújtva az egészen kicsiknek a nagy változásokhoz. A szerzőről: Tamás Zsuzsa szerkesztő, költő, író. A Macskakirálylány című könyve 2014-ben az Év Gyerekkönyve lett. Ugyanebben az évben jelent meg Mesék a Teljességhez című mesekönyve. Kicsi Mimi könyvsorozatának első kötete 2015 karácsonyán került az óvodáskorú olvasók kezébe.

Rendeld meg kedvezményes áron a könyvet: Kicsi Mimi barátai

4. Kicsi Mimi, pici Bori

Kicsi Mimi_pici Bori

Mimi féltékeny. Kishúga, Bori egyéves lett, és a születésnapjára kapott játékra Mimi is nagyon vágyik. Meg kell azonban értenie, hogy Bori malaca nem az övé. És az anyukája minden perce és figyelme sem csak az övé.

Rendeld meg kedvezményes áron a könyvet: Kicsi Mimi, pici Bori

5. Kicsi Mimi és a nagy fagyiünnep

Kicsi Mimi_es_a_fagyiunnepMiminek névnapja van, és olyan játékot kér ajándékba, aminek mama bizony nem örül. Vajon megkapja azért, amire vágyik? Ezt is megtudjuk Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi-sorozatának legújabb kötetéből, ahogyan azt is, mit csinál egy kaszkadőr, mi az a mocsárbani, és hogyan lesz Mimi névnapjából fagyiünnep.
Mimi már nagycsoportba jár, és az élete csupa izgalom. Sakkozni tanul, ovi-suliba készül, és néha azon töri a fejét, hogy mi lesz, ha nagy lesz.

OLVASS BELE ITT: Kicsi Mimi és a nagy fagyiünnep

Rendeld meg kedvezményes áron a könyvet: Kicsi Mimi és a nagy fagyiünnep

6. Kicsi Mimi karácsonya

Kicsi Mimi_karacsonyaKözeledik a karácsony, nagy az izgalom az Öreg Tölgy aljában. Mi is részesei lehetünk az ünnepi készülődésnek, és  láthatjuk, hogy Mimiéknél a karácsony nemcsak az ajándékokról, hanem az együttlétről és a gondoskodásról is szól. Közösen sütik a mézeskalácsot, együtt takarítanak, és visznek egy kis meleget azoknak, akik fáznának karácsony éjjel. A mézeskalács illatú karácsony után aztán eljön a vidám farsangi mulatság, mi pedig megtudjuk, hogy nem minden lovag lovagias, és a lányok is lehetnek kalózok. Tamás Zsuzsa legújabb Mimi-kötetében üdítően más hangon mesél a karácsonyról, mint amit megszoktunk, és egyszerűen, de nagy érzékenységgel beszél nehéz kérdésekről.

OLVASS BELE ITT: Kicsi Mimi karácsonya

Rendeld meg kedvezményes áron a könyvet: Kicsi Mimi karácsonya

7. Kicsi Mimi iskolás lesz

Kicsi Mimi iskolas lesz__Kicsi Mimi azon mesehősök közé tartozik, akikkel múlik az idő. Épp elkezdte az óvodát, amikor megismertük, most pedig mint iskolás nagylánytól veszünk tőle búcsút. A sorozat hetedik kötetében először az óvodai búcsúztatóra, majd az iskolai évnyitóra készülhetünk együtt Mimivel. A mesék a már megszokott érzékenységgel mutatják be mind a búcsúzást, mind az izgalmakkal teli kezdeteket, és bizonyítják, az ünnepek nemcsak ajándékokról és szép ruhákról szólnak, hanem arról, mi van a szívünkben. Tamás Zsuzsa legújabb meséi nemcsak a Kicsi Mimi-rajongóknak nyújtanak segítséget, hanem minden, óvodából iskolába lépő kisgyereknek.

OLVASS BELE ITT: Kicsi Mimi iskolás lesz

Rendeld meg kedvezményes áron a könyvet: Kicsi Mimi iskolás lesz

A Kicsi Mimi-sorozat elbűvölő illusztrációit Horváth Ildi készítette.