„Szabó Magda egy jelenség. ” – interjú Kertész Edinával, A lány, aki szavakkal varázsolt című könyv szerzőjével

„Szabó Magda egy jelenség. ” – interjú Kertész Edinával, A lány, aki szavakkal varázsolt című könyv szerzőjével


Életrajzi-sorozatunk legújabb részében,  Kertész Edina a legendás írónőről, Szabó Magdáról mesél. A lány, aki szavakkal varázsolt című könyvből a kisebb olvasók is megismerhetik  a híres írónő életét, varázslatos gyerekkorát, írói pályájának előzményeit és kezdetét. A sorozat korábbi részeiből olyan híres magyarokat ismerhettek meg az olvasók, mint Erdős Pál matematikus, Hugonnai Vilma első magyar orvosnő, Bartók Béla zeneszerző, Balázs Júlia első magyar női csillagász, Kós Károly polihisztor.

Az életrajzi-sorozatban rendre olyan bátor és erős nőket, női életutakat mutatsz be, mint Hugonnai Vilma első magyar orvosnőé, vagy Balázs Júlia első magyar csillagásznőé. A sorozat legfrissebb része pedig egy külföldön is híres magyar írónőről, Szabó Magdáról fog szólni. Miért éppen rá esett a választásod?

Szabó Magda egy jelenség, akinek a történetei, karakterei több generáció életét átitatták. Ha neves magyar személyiségekben gondolkodunk, az ő személye tulajdonképpen megkerülhetetlen. Szerettem volna, ha a gyerekek már korán megismerkednek a nevével és azzal a kitartó küzdelemmel, amit az írásért vívott, hiszen tíz évig csak az asztalfióknak írhatott. Szerettem volna megmutatni egyrészt, hogy az írói pálya is egy lehetőség, másrészt hogy milyen sok kitartás kellett ahhoz, hogy Szabó Magda ezt elérje.

A lány, aki szavakkal varázsolt_Szabó Magda_naphegy_kiadó

Ahogy Szabó Magda életében, úgy a tiédben is rendkívül hangsúlyos szerepet tölt be az olvasás, a könyvek szeretete. Emlékszel, melyik Szabó Magda regény volt rád a legnagyobb hatással? Hogy kezdődött az iránta való rajongásod?

Gyerekként a Sziget-kék és a Tündér Lala világában barangoltam, gyűlöltem Aterpatert és drukkoltam a gyönyörű Tündérkirálynőnek és persze Lalának, akinek emberszív dobog a mellkasában. Kamaszként sokszor elolvastam a Születésnapot és az Abigélt, én is akartam azt a kék ruhát, ahogy Illés Bori, és üzeneteket csempésztem a szoborhoz. Ám a könyvek szerzőit sokáig nem azonosítottam Szabó Magdával, nem a szerző, hanem a történet volt számomra fontos. Aztán huszonévesen a kezembe került a Régimódi történet, és onnantól nem volt megállás: az Ókút, majd később a Für Elise minden sorát faltam, és a szenvedély folytatódott a harmincas éveimben is a levelezésekkel és a Szobotka Tiborról írt könyvekkel. Akkor kezdett el igazán érdekelni az, hogy ki van a könyvek mögött.

Szabó Magda mely könyvét javasolnád annak, aki még nem olvasott tőle semmit? Szerinted melyik művével érdemes kezdeni a sort?

Ha gyerek, a Tündér Lalát, ha kamasz, az Abigélt, ha fiatal nő, a Danaidát ha negyvenes nő, az Ajtót… Szabó Magda mindenkinek írt, minden korosztály számára van érvényes mondanivalója. A regényei egyszerre fejlődésregények, kalandregények és családregények. És úgysem lehet kikerülni: valamelyik könyve úgyis rátalál az emberre.

A róla szóló meséből rengeteg érdekes, személyes információt tudhatunk meg róla. Például azt is, hogy sokat betegeskedett, és így tanult meg már az általános iskola kezdete előtt olvasni, illetve azt is, hogy a vasútmenetrendben olvasott városokhoz rendszeresen költött mondókákat. Hol kutattál, olvastál az életéről? Honnan gyűjtötted be ezeket az információkat?

Szabó Magda sokat írt magáról, persze olykor nehéz szétválasztani a valóságot egy képzeletbeli világtól. A részben önéletrajzi művein túl a vele készített interjúkból tájékozódtam, valamint a levelezéseiből, naplóiból, útijegyzeteiből. Mindent elolvastam tőle és róla, amihez hozzáfértem.

A _lany_aki_szavakkal3_kor.indd

Életének mely részét találtad a legérdekesebbnek?

A legjobban az a képszerűség ragadott meg, ahogy a gyerekkoráról írt. Gyerekként úgy gondolta, a szülei tündérek, és ők hárman egy varázslatos szigeten éltek. Az én gyerekkorom is hasonló volt, visszatekintve ezernyi varázs és mese kötődött hozzá. Az apukánk egyszer indián sátrat épített nekünk nádból a kertben, ahol kincskeresőset játszottunk hosszú délutánokon. Máskor egy nagy tömb agyagot hozott, hogy kedvünkre kézműveskedhessünk. Az otthonunk tele volt könyvekkel, sokat játszottunk, és soha nem esett egy rossz szó sem senkiről, anyám és apám mély megértéssel viszonyultak az emberekhez és szeretettel az állatokhoz. Talán ez a mély megértés és szeretet az, ami Szabó Magdához köt, és amiben a saját gyerekkoromat találtam meg. De ugyanígy elvarázsolt a nagyon mély és szoros kötődése Szobotka Tiborhoz is. És a már említett tíz éves kényszerű hallgatás, amikor sorra írta a regényeit.

A lány, aki szavakkal varázsolt című könyvedet Takács Viktória illusztrálta. Mesélnél egy kicsit a közös munkáról?

Viki nagyon gyorsan és elképesztően profin dolgozott, néha csak kapkodtam a fejem, mikor egymás után érkeztek a gyönyörűen kidolgozott oldalpárok. És pontosan azok a jelenetek ragadták meg, amelyek engem is: a gyerek Magda a fürdőkáddal és alatta a tengerrel, mert úgy képzeli, oda folyik a víz, vagy a fájdalmában felszisszenő szék, amelynek véletlenül megrúgja a lábát. Varázslatos világot teremtett, ráadásul a személyisége is nagyon nyitott és vidám, így igazán öröm volt vele találkozni.
A _lany_aki_szavakkal3_kor.indd

Milyen üzenetet szeretnél közvetíteni a kisebbek felé a Szabó Magdáról szóló, A lány, aki szavakkal varázsolt című mesével?

Folytatva az előzőekben felvett fonalat, ahol bemutattam, hogy egy nő lehet orvos és csillagász, bemutatom, hogy író is lehet. És azt is el szerettem volna mesélni, milyen sokat kell küzdeni a céljainkért. Szabó Magda nagyon sikeres volt életében, mégis csak egy dolog érdekelte: az írás. Ha valakinek van egy ilyen nagyon erős szenvedélye, azt muszáj követni.

Hol és mikor találkozhatunk veled legközelebb?

A sorozatról online beszélgetést tartunk Boldizsár Ildikó, Mészöly Ágnes és Szécsi Noémi részvételével a Kossuth Kiadó Facebook oldalán, és ugyanazon a napon a könyvet személyesen mutatjuk be a Szabó Magda Emlékházban, ahol mesélünk, játszunk és még rollerezni is elmegyünk a gyerekekkel. A Margó Fesztiválon pedig ugyancsak Szécsi Noémivel beszélgetünk Szabó Magdáról október 17-én, szombaton 11.30 órakor.

A kötet itt megrendelhető: A lány, aki szavakkal varázsolt

A sorozatban korábban megjelent köteteket itt tudjátok megrendelni:

A fiú, aki imádta a matekot
A lány, aki orvos akart lenni
A fiú, akit elvarázsolt a zene
A lány, aki csillagász lett
A fiú, aki Varjúvárról álmodott